x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cresc preţurile medicamentelor

Cresc preţurile medicamentelor

de Magda Colgiu    |    02 Feb 2010   •   00:00

Preţurile la medicamente vor creşte din 1 aprilie, a anunţat luni, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.



"Această ajustare poate să aibă loc numai în limita a ceea ce se schimbă ca şi curs valutar. Politica Ministerului Sănătăţii nu vizează creşteri de preţuri, dar prin legea bugetului pe 2010 este prevăzut un curs valutar de 4,25 lei la un euro, faţă de patru lei", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Cel mai mult se vor scumpi medicamentele aduse din Elveţia, din cauza aprecierii francului, iar cele importate din Polonia se vor ieftini cu 11 la sută, pentru că leul s-a întărit faţă de zlot. Majoritatea medicamentelor sunt importate şi plătite în euro, iar preţurile vor fi calculate la un curs de 4,25 lei, în locul celui de patru lei folosit până acum.

Vicepreşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Sorin Popescu, a declarat că "este posbil ca în  anumite cazuri să existe actualizarea la euro, acolo unde nu au intervenit preţuri mai mici şi acolo unde creşterea nu poate fi mai mare de 6 la sută".

Bolnavii vor plăti din aprilie mai mulţi bani pentru medicamentele compensate. Diferenţa de preţ poate oscila între 10 şi 50 la sută, opiniează producătorii.

Preţul medicamentelor româneşti a fost majorat cu acceptul Ministerului Sănătăţii, la cererea unor companii româneşti, care s-au plâns că producerea unor medicamente devine nerentabilă la preţurile practicate înainte de 1 ianuarie 2010.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă