x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum evitam caderea parului

Cum evitam caderea parului

30 Sep 2004   •   00:00

Rezistenta, stralucirea si supletea parului au de suferit din cauza pierderii aminoacizilor din structura firului.

Aceasta este explicatia caderii parului, aspect mai frecvent toamna, in special in cazul femeilor. Doctorul John Gray, director executiv la Oxford Hair Foundation, spune: "Cercetarile au avut ca punct de plecare faptul ca femeile din intreaga lume se plang de deteriorarea aspectului parului".

Astfel, cercetarile demonstreaza ca aminoacizii sunt componente esentiale existentei noastre si stau la baza vietii pe Pamant. Celulele folosesc informatia inclusa in ADN-ul nostru in diverse combinatii, pentru a construi diferite proteine din care se formeaza muschii, parul, pielea si unghiile. Componenta majora a parului este cheratina, care se regaseste in proportie de 90% in firul de par si care este cea mai dura proteina de origine umana. Proteinele sunt alcatuite din diverse tipuri de aminoacizi, cheratina fiind formata din circa 20 de aminoacizi. Aceste molecule de aminoacizi reprezinta componente esentiale ale parului, practic sursa sa de viata. De aceea, aminoacizii au o influenta esentiala asupra aspectului si texturii parului.

Pentru a proteja podoaba capilara se recomanda spa-larea frecventa a parului, mai ales daca este gras, folosind un sampon cu PH neutru si clatindu-l usor, dar cu multa apa. Sa-l uscam cu ajutorul unui prosop, masand radacinile. Sa mancam carne rosie care contine aminoacizi, struguri, salate de cruditati cu uleiuri vegetale, cereale, peste. Aceste alimente contin vitaminele B si E, fier, magneziu, calciu, zinc, seleniu si sulf, elemente esentiale regenerarii tesuturilor capilare. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă parului