x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum reducem riscul de cancer de colon

Cum reducem riscul de cancer de colon

de Florin Condurateanu    |    12 Sep 2011   •   21:00
Cum reducem riscul de cancer de colon

Imi povestea un mare chirurg ca-i siroiau lacrimile pe obraz in timp ce opera un tanar de 22 de ani cu colonul facut praf de un cancer care se raspandise si in oasele bazinului. N-a reusit decat sa-i prelungeasca cu aproape un an viata, fiindca stadiul bolii canceroase era foarte avansat. Si ca atare, razboiul era ca si pierdut! Este ingrijorator ca a crescut frecventa cancerului la intestinul gros. De aemenea, cancerul colorectal ataca la varste tot mai tinere, in forme din ce in ce mai agresive. Eu inca cred ca aceasta proliferare a cancerului de colon, dar si raspandirea tot mai mare si a altor forme de cancere sunt legate de mancarea din farfurie.

Mancam din ce in ce mai nesanatos si parca Scaraotchi ne indeamna sa folosim in meniu mai degraba lista cu alimente interzise si sa dam pagubos uitarii lista cu alimente utile organismului. Cancerul este o boala de mare complexitate si are un manunchi de cauze. Bineinteles, acei oameni care au avut cazuri de cancere colorectale in familie, mai ales la rudele de gradul intai, trebuie sa stie ca sunt supusi mai mult riscurilor de boala si ca atare trebuie periodic sa se supuna controalelor. In materie de cancer de colon, testul decisiv este colonoscopia, adica investigatia cu endoscopul pe toata lungimea intestinului gros, care variaza intre 1,5 si 1,8 metri.

Polipi
Unii oameni au niste crescaturi, niste polipi iesiti din mucoasa interioara a colonului. Ei se observa in timpul colonoscopiei si pot fi inlaturati, iar la laborator se stabileste care e natura lor. In general, polipii trebuie eliminati prin colonoscopie, fiindca unii se cancerizeaza. Dar exista si diverse medicamente pentru profilaxia polipilor colonici. De exemplu, se pot lua antiinflamatoare nesteroidiene, care impiedica inmultirea polipilor si induc moartea acestora. Din categoria aceasta se mentioneaza o aspirina de 35 de miligrame, adica o pilula pe zi. Cei care au suferinte digestive si totusi urmeaza tratament cu antiinflamatoare trebuie sa faca o protectie digestiva cu medicamente din clasa omeran. Mai sunt si alte antiinflamatoare cu rol anticancer, administrate in doze mici. Medicamentele din clasa statine luate pentru scaderea colesterolului au si rol profilactic.

Constipatie
Folosirea zilnica a laxativelor nu este indicata. In primul rand, impotriva constipatiei se actionea­za regland regimul alimentar. Prea multa carne rosie si prea multe grasimi duc la constipatie. E bine sa mananci din toate, dar in cantitati rezo­nabile. Trebuie sa existe proteine: 1-1,5 grame pe kilogramul de corp. Trebuie sa existe si grasimi, dar mai ales din uleiurile vegetale, din uleiul de masline, de floarea-soarelui, de palmier. Mancarea fast-food este contraindicata, fiindca sunt folosite uleiuri hidrogenate in care se prajesc cartofii si carnurile de mai multe ori in aceeasi sarja de ulei. Pentru a nu fi constipat trebuie sa mananci cat mai multe vegetale, adica fructe si legume bogate in fibre. Aceste vegetale bogate in fibre trebuie sa insoteasca obligatoriu carnea si grasimile. Sunt indicate cat mai multe rosii. Foarte eficiente impotriva constipatiei sunt taratele, adica acele reziduuri de grau, secara si orz cu multe fibre dietetice.

Aceste fibre care nu se digera constituie un balast ce stimuleaza contractiile colonului, evitandu-se constipatia. Taratele se gasesc la ma­gazinele naturiste. Ele se consuma fie ca atare, fie oparite cu apa clocotita, 10 minute. Pot fi amestecate cu lapte, cu iaurt, cu sana. Omul constipat trebuie sa ia dimineata 20-25 grame de fibre pe zi, respectiv doua linguri cu varf. Cei foarte constipati trebuie sa ia seara in plus doua linguri cu tarate.

ANESTEZIE. Persoanele care se sperie de aspectele neplacute ale unei colonoscopii trebuie sa stie ca la cererea lor aceasta endoscopie a intestinului gros se poate face si sub anestezie. Dar exista si alte indicatii pentru prevenirea cancerului de colon si pentru scaderea riscului de imbolnavire de cancer. Iata unele alimente care cresc riscul de cancer de colon. In primul rand, consumul exagerat de carne rosie sporeste pericolul imbolnavirii de cancer de colon. Inmultesc riscurile de aceasta boala si prea multele grasimi. Si obezitatea este un factor de risc, fiind demonstrat ca 30%-40% dintre bolnavii de cancer de colon sunt cu mult peste greutatea normala a corpului.

PREVENTIE. Grasimile sunt rele de doua ori: favorizeaza aparitia cancerului de colon, dar si acumularea de kilograme suplimentare. Grasimile stimuleaza in mod exagerat secretia de bila, care se descompune in substante cancerigene. Aceste substante deterioreaza flora de bacterii din colon, atacand peretii colonului. Unele vitamine previn aparitia cancerului de colon. In acest sens, e bine sa iei vitaminele A, C, E, dar si seleniu, fie din alimente, fie din suplimente nutritive bogate in aceste elemente. Si acidul folic e binevenit in micsorarea riscului de cancer de colon. El se gaseste in special in fructele si vegetalele cu frunze mici, iar folatii se gasesc in spanac, stevie etc. Dar se pot inghiti si tablete de acid folic, care previn degenerarea mucoasei ce tapeteaza colonul. Calciul si vitamina D au un rol esential in prevenirea cancerului de colon.

INTREBARE. Se pune intrebarea daca oamenii constipati risca mai mult sa se imbolnaveasca de cancer de colon? Raspunsul este urmatorul. Constipatia nu inseamna un risc de cancer colorectal, dar nu e bine in general ca omul sa fie constipat. Fecalele nu trebuie sa stagneze in colon, pentru ca se deshidrateaza si se descompun uneori chiar si in substante cancerigene. Astfel, nu e indicat ca acestea sa intarzie in contact cu mucoasa colonului. Insa oamenii se grabesc sa declare cum ca sunt constipati. Vorbim de constipatie daca o persoana are un scaun o data la mai mult de trei zile si daca are o consistenta mult prea tare.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei