x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cura termala te scapa de stres

Cura termala te scapa de stres

24 Iun 2004   •   00:00

Sezonul estival este un prilej pentru a combate stresul, oboseala si numeroase afectiuni prin efectuarea unor cure termale in statiunile balneare din tara noastra.

STELUTA INDREI

Conform Societatii Internationale de Hidrologie Medicala, cura heliomarina din practica medicala consta in bai termale si proceduri locale (impachetari cu namol, irigatii). Aceasta terapie foloseste substante formate pe parcursul timpului in conditii naturale, foarte fin divizate in amestec cu apa, explica medicul primar recuperare medicala si balneologie Gigi Teodoru de la Spitalul Militar Central. Cura termala este diferita de talasoterapie. Aceasta din urma are numai efecte preventive si de mentinere in forma.

INDICATII. In aceasta perioada a anului sunt indicate curele heliomarine in statiuni precum Eforie Nord, Techirghiol si Mangalia pentru afectiunile reumatismale. Tot aceasta grupa de boli beneficiaza de cure termale la Baile Herculane, Baile Felix, Moneasa s.a. Cura heliomarina mai este indicata pentru combaterea stresului si a obezitatii. Afectiunile respiratorii se trateaza in statiunile Slanic Moldova, Slanic Prahova si Govora. Persoanele care sufera de afectiuni digestive vor merge la Olanesti, Calimanesti, Caciulata si Sangeorz Bai. Pentru afectiunile sistemului nervos central se recomanda cure de tratament la Sinaia, Voineasa, Geoagiu Bai si Soveja.

CONTRAINDICATII. Potrivit medicului Gigi Teodoru, "cura heliomarina este contraindicata in afectiuni cardiovasculare, TBC (forma activa), cancer, eczeme, afectiuni bronhopulmonare active". Insa afectiunile cardiovasculare contraindicate pe Litoral se trateaza la Covasna, Baile Tusnad si Vatra Dornei.

APE TERMALE. Indicatiile pentru afectiunile enumerate se fac in functie de proprietatile apelor termale din statiunile respective. Apele sarate si namolurile au proprietati antiinflamatorii, ajutand la reglarea temperaturii corpului. Apele iodurate activeaza circulatia periferica si scad tensiunea arteriala medie. Apele sulfuroase actioneaza la nivelul mucoaselor respiratorii, contribuind la regenerarea lor. Apele carbogazoase au proprietati vasodilatatoare.

Metode de tratament

Pacientii beneficiaza de cura interna (consum de apa) si proceduri medicale adaptate fiecarei patologii. Tratamentul clasic de recuperare (fizioterapie si kinetoterapie) este completat de metodele bazate pe factorii naturali - apa termala si namolul. Baile termale, dusurile, jeturile locale, baile de namol, gimnastica in piscina, masajul sub apa, irigatiile sau gargara se numara printre metodele de tratament folosite in statiuni. Baile sunt vasodilatatoare si permit absorbtia prin piele a principiilor active ale apei termale. In schimb, dusul are efect tonic, de relaxare nervoasa. Persoanelor supraponderale le sunt recomandate dusuri cu presiune puternica, dusuri cu vapori si gimnastica in piscina.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cura