x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Curatarea sangelui prin dializa

Curatarea sangelui prin dializa

12 Iul 2004   •   00:00

Profesor Ion Costica, seful Clinicii de Nefrologie de la Spitalul Clinic de Urgenta Universitar, spune ca in proiectul initial conceput de Dumnezeu pentru organismul omului exista o capacitate acoperitoare a sistemului renal, in repaus organismul foloseste doar 30%-50% din capacitatea rinichilor, dar in regim de efort rinichii sunt apti sa preia maximele si sa functioneze si la 100% din capacitate.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Cand insuficienta renala este foarte severa, cand functia rinichilor scade la 5%-15% din functia initiala, trebuie sa se apeleze la dializa, acel mod de a extrage din sange unele substante rele, pe care in mod normal ar fi trebuit sa le elimine aparatul renal. Exista doua metode de dializa: hemodializa si dializa peritoneala.

Profesorul Ion Costica explica ce inseamna hemodializa: printr-o membrana semipermeabila se face transferul de substante rele de la sangele incarcat cu concentratii mari din aceste "deseuri" spre un lichid aflat pe partea cealalta a membranei semipermeabile, un lichid cu saruri si minerale la fel ca in sange, dar fara substantele rele. Membrana semipermeabila prin care trec substantele rele din sange (de exemplu ureea) spre lichidul de dializa, aceasta membrana este denumita si rinichi artificial. Sangele cu substantele rele circula prin interiorul celor peste 10.000 de tuburi foarte fine din membrana semipermeabila, iar prin exteriorul acestor tubulete curge lichidul de dializa neinfectat, care se "murdareste" cu substantele nedorite din sangele bolnavului de insuficienta renala.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă dializa