x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce cad dinţii în chiuvetă

De ce cad dinţii în chiuvetă

de Florin Condurateanu    |    09 Ian 2012   •   21:00
De ce cad dinţii în chiuvetă

Ce e mai intristator decat sa te speli dimineata pe dinti si deodata sa vezi ca ti-au cazut doi dinti in chiuveta. Si pe urma pui mana pe inca doi dinti care ti-au ramas si ramai cu ei intre degete, asa ca pe gingia din fata se casca un maidan de ti-e rusine sa mai iesi din casa.

Corect, boala aceasta a miscarii dintilor si a distrugerii danturii se numeste paradontopatie. Eronat poporul spune ca e vorba de parodontoza. Ne explica toate acestea profesorul doctor Constantin Gaucan, reputat stomatolog roman.

Parodontoza se intalneste doar la 5%-6% dintre cazuri si se cam mosteneste. Insa paradontopatiile isi fac de cap cam la 70% din populatia planetei. Asa suna tipator alarma trasa de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care spune ca e o boala ce loveste in masa omenirea, facand vraiste dantura omului. Partea proasta e ca oamenii vin tarziu la stomatolog, cand li se misca zdravan dintii, le curge puroi din gingii si gura are un miros urat. Oamenii ar trebui sa dea fuga la medicul stomatolog in faza incipienta a bolii, cand este vorba doar despre gingivita cu sange care curge din gingii la spalatul pe dinti.

Gingivita inseamna ca se inflameaza acel tesut numit parodontiu. Dintele este infipt intr-un tesut care imbraca respectivul dinte si inlantuie ca un inel radacina. Acest tesut e format din niste fibre ca o plasa de hamac. Parodontopatia largeste locasul dintelui in acest tesut numit parodnontiu, si dintele incepe sa se miste. Intre parodontiu si dinte se casca un spatiu numai bun pentru culcusul microbilor. Flora microbiana intra spre radacina si osul gingiei. Tartrul sau piatra irita gingia, duce la inflamatie, sangele stagneaza si aciditatea in urma necircularii sangelui roade spre zona osului.

Tocmai de aceea, inca din fazele de inceput, cand omului ii curge sange la periajul dintilor, el trebuie sa vina la stomatolog, care ii indeparteaza tartrul si ii maseaza gingiile cu un periaj viguros cu ajutorul unei periute aspre. La el acasa omul trebuie sa-si perie si gingia cu miscari puternice. Prin periajul viguros se pune in miscare sangele, hranind osul. E faza simplu de vindecat. E bine de stiut ca fazele avansate de tratare tarzie includ si implantul dentar, care presupune timp de acomodare si revenire la stomatolog o data la cateva luni, pentru intre­tinerea implantului.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei