x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce nu vine la timp ?

De ce nu vine la timp ?

20 Noi 2007   •   00:00

Intervalul la care este normal să avem ciclu menstrual este cuprins intre 28 şi 35 de zile. Dacă se instalează mai devreme sau intărzie foarte mult trebuie să aflăm care este cauza. Deoarece tulburările de menstruaţie pot ascunde complicaţii dintre cele mai grave.

Intervalul la care este normal să avem ciclu menstrual este cuprins intre 28 şi 35 de zile. Dacă se instalează mai devreme sau intărzie foarte mult trebuie să aflăm care este cauza. Deoarece tulburările de menstruaţie pot ascunde complicaţii dintre cele mai grave. Sau pot, in timp, să genereze probleme severe organelor genitale.

In adolescenţă

"Ciclul neregulat este mai frecvent la adolescente. Deoarece, după prima menstruaţie, mai durează ceva vreme pănă cănd activitatea organelor genitale intră in normalitate. Ciclul se normalizează la fiecare fată diferit: dacă o adolescentă a avut prima menstră la 13 ani, atunci, in jurul vărstei de 16 ani, ciclul ar trebui să vină la 28-35 de zile", explică conf. dr Daniel Popescu, directorul Policlinicii "Şerban Vodă". Adolescentele nu ar trebui să se ingrijoreze dacă au ciclu de două ori intr-o lună sau dacă nu au două luni la rănd. Insă, in cazul in care aceste dereglări persistă, este recomandat ca tinerele să meargă la ginecolog, pentru a se asigura că totul este in regulă. De cele mai multe ori, ciclul neregulat in adolescenţă nu este semnul unei afecţiuni. Insă in unele cazuri, la un consult ginecologic, se pot descoperi mici foliculi ovarieni, de dimensiuni pănă la doi centimetri. "Aceşti foliculi nu au o semnificaţie patologică. Iar medicii nu se grăbesc să administreze un tratament hormonal, ca să nu bombardeze cu hormoni organismul tinerelor, aflat in formare. Tratamentul intervine de-abia după o monitorizare indelungată, dacă acei mici foliculi capătă dimensiuni ingrijorătoare", arată specialistul. Tulburările menstruale care apar după 18-20 de ani semnalează existenţa unei probleme. De aceea, femeile care au ciclu la un interval mai scurt sau mai lung de 28-35 de zile trebuie să se programeze la un consult ginecologic. "Cauza cea mai frecventă este o afecţiune inflamatorie, insă tulburările de ciclu pot semnala şi formarea unui chist ovarian", subliniază conf. dr Daniel Popescu.

Tulburări şi dureri

Procesul inflamator pelvian se caracterizează fie prin intărzierea ciclului, fie prin frecvenţa lui. Insă un alt semn al inflamaţiei la nivelul organelor genitale il constituie durerea, care poate deveni permanentă şi insuportabilă. De cele mai multe ori durerea este cea care le aduce pe femei la medic şi nu ciclul neregulat. In cazul in care medicul pune diagnosticul de proces inflamator pelvian, tratamentul este strict medicamentos. Insă simptomele nu dispar rapid. "Tratamentul durează aproximativ o lună şi jumătate, deoarece medicaţia trebuie să ducă la dezinflamarea totală a organelor. Iar dacă afecţiunea este veche şi vindecarea este mai dificilă. Durerea care insoţeşte procesul inflamator pelvian nu dispare nici ea imediat după inceperea tratamentului, ci poate să persiste chiar şi după ce ciclul se reglează", spune specialistul. Procesul inflamator pelvian apare ca o consecinţă a atitudinii greşite a femeilor de a se imbrăca sumar şi de a nu ţine cont de efectele frigului asupra sănătăţii genitale. Gresia menţine frigul, iar dacă mergem cu picioarele goale pe gresie apar cele mai frecvente cistite şi procese inflamatorii pelviene. Sunt expuse riscului de a suferi de aceste afecţiuni tinerele care se imbracă sumar şi imbrăcămintea nu le acoperă buricul sau femeile care lucrează in medii friguroase, cu apă la picioare sau in supermarketuri. De asemenea, diferenţele mari şi bruşte de temperatură nu sunt benefice pentru sănătatea organelor genitale.

Chisturi

"Mai greu de tratat sunt problemele hormonale. Fie sunt probleme hormonale legate strict de ovar (chistul de ovar), fie pot fi probleme hormonale, intr-un context mai larg. Persoanele de peste 40 de ani pot prezenta afectări tiroidiene, care sunt din ce in ce mai des intălnite la noi. Sunt foarte multe persoane care nu ştiu că au tulburări ale glandei tiroide şi la o examinare pur intămplătoare descoperă o afecţiune tiroidiană care influenţează şi ovarele. In cazul femeilor sub 35 de ani, este posibilă existenţa unor probleme la nivelul hipofizei, care la răndul ei controlează glanda sexuală", precizează conf. dr Daniel Popescu.

In cazul in care problema este un chist ovarian, se trece la un tratament hormonal. "Anticoncepţionalele opresc activitatea ovariană atăt endocrin (nu se mai produc natural progesteron şi estrogen), căt şi exocrin (activitatea ovulelor este stopată). In momentul administrării anticoncepţionalelor, activitatea ovarelor se opreşte, este inlocuită de acest tratament. Trei luni ovarul stă in repaus, iar după această perioadă, cănd s-au resorbit chisturile, se revine la normalitate", arată specialistul nostru.

INSUFICIENŢĂ. O cauză a tulburărilor menstruale o poate reprezenta un ovar care pur şi simplu nu funcţionează. "La unele femei, ovarul are o cantitate insuficientă de hormoni şi de aceea ele nu au menstruaţie. Insuficienţa hormonală a ovarului se depistează in urma unei determinări hormonale, iar pacientei i se va administra un tratament hormonal intens. Astfel, pacienta va fi reechilibrată hormonal. Dacă nu se administrează acest tratament, femeia intră la menopauză precoce. Este o imbătrănire prematură, iar funcţiile sexuale se pierd", explică specialistul.

Fibrom uterin. Unele femei s-au obişnuit să aibă ciclu la 38-40 de zile. Conf. dr Daniel Popescu spune că un astfel de ciclu menstrual nu este normal: "Un ciclu neregulat duce la apariţia precoce a fibromului uterin şi la modificarea structurii fibrei musculare uterine. Dacă fibromul apare la 40 de ani, pacienta poate să intre la menopauză şi atunci să controleze boala prin tratament hormonal. Insă dacă apare la 30 de ani există un risc foarte mare să se ajungă la inlăturarea uterului".

OPERAŢIE. In principal, chistul ovarian sub 5-6 cm se tratează cu anticoncepţionale, iar dacă depăşeşte aceste dimensiuni, se operează. Insă nu este o regulă. Medicii vor incerca un tratament medicamentos chiar şi in cazul in care chistul este mai mare, pentru a-l micşora, iar intervenţia să fie minimă. La un chist foarte mare, este necesară intervenţia chirurgicală.

×
Subiecte în articol: insă tratament sănătatea femeii ciclu