x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce slăbeşte bolnavul de diabet?

De ce slăbeşte bolnavul de diabet?

de Florin Condurateanu    |    20 Sep 2010   •   00:00
De ce slăbeşte  bolnavul de diabet?
Sursa foto: /Thinkstock

În cazul diabeticului, o banală zgârietură la picior poate duce la amputare, din cauza deteriorării vaselor sanguine.



Explică această boală vicleană, care dă semne târziu, când deja au apărut gravele complicaţii la ochi, la circulaţia pe vasele mari şi mici, la rinichi, doctor Mihaela Ionescu, medic primar la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. dr N.N. Paulescu".

De ce slăbeşte bolnavul de diabet? Insulina este insuficientă pentru neutralizarea glucozei. Apare un dezechilibru în hrănirea organismului, care nu mai poate folosi cantitatea prea mare de glucoză din sânge. Diabeticul are o foame de energie, de aceea e mereu obosit. Organismul diabeticului nu poate folosi glucoza pentru fabricarea de energie şi
atunci bolnavul de diabet recurge la grăsimi pentru producerea de energie. Diabeticul slăbeşte, nemotivat, câteva kilograme. Pentru fabricarea de energie sunt folosite şi proteinele, de aceea i se topesc muşchii bolnavului de diabet. Diabeticul nu se simte bine, îi e foame, mănâncă mult, dar fără folos, şi el slăbeşte. Bolnavul de diabet bea multă apă. Glucoza în exces trebuie eliminată prin urină, dar glucoza trage după ea şi apa. De aceea, diabeticul se deshidratează prin prea multă urină. Diabeticul bea multă apă şi urinează mult.

Apar hemoragii în retină, la ochi, şi se deteriorează vederea. Diabetul modifică specific în rău vasele retinei, situaţie care se observă în analiza fundului de ochi. Grave complicaţii apar şi la picioarele diabeticului, fiindcă s-a deteriorat reţeaua de vase mari şi mici, dar se strică şi reţeaua de nervi. Bolnavul de diabet trebuie să-şi inspecteze picioarele de două ori pe săptămână. Pielea picioarelor trebuie să fie întreagă, să nu aibă răni sau rosături. Unghiile trebuie să nu fie tăiate adânc, din carne. Să nu sângereze. Afectarea nervilor de la picioare nu lasă durerea unei "zgaibe" să tragă alarma. De la o banală zgârietură, care nu se mai vindecă, se ajunge la amputarea piciorului. De aceea, bolnavul de diabet trebuie să consulte medicul imediat ce apare o mică rană la picior.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă