Un belgian a stat 23 de ani într-un pat de spital şi nimeni nu şi-a dat seama că pacientul era, totuşi, conştient. Profesorul Denis Safran, şeful Serviciului de anestezie-reanimare din cadrul Spitalului european "Georges Pompidou", aduce lămuriri asupra acestui ciudat caz în publicaţia l'Express.
"Eu strigam, însă nu eram auzit". Este ceea ce spune Rom Houben care, în mod incredibil, aşa a trăit 23 de ani. În 1983, bărbatul, victimă a unui accident de maşină, a intrat în comă profundă. Rom Houben, suferind de paralizie, este spitalizat în stare vegetativă, până când doctorul belgian Steven Laureys şi-a dat seama, în urmă cu trei ani, că diagnosticul era greşit şi că creierul lui Rom Houben era intact. În cei 23 de ani de spitalizare, Rom Houben auzea ceea ce medicii discutau despre cazul lui.
"Am ştiut în acest timp că fiul nostru era acolo, a precizat mama pacientului pentru revista germană Der Spiegel. Nefericita mamă a bătut la toate uşile pentru a descoperi o soluţie salvatoare pentru fiul ei, a consultat în acelaşi scop numeroşi specialişti din Statele Unite.
Azi, Rom Houben comunică graţie unui sistem informatic special. "Nu voi uita niciodată ziua când am rezolvat problema mea. Aceasta a fost ca a doua mea venire pe lume", a declarat Houben.
Pentru clarificarea acestui caz, profesorul Denis Safran consideră că nu sunt suficiente informaţii. În general, coma se instalează după un accident vascular cerebral. Dacă o parte a trunchiului cerebral este afectată, se poate trece fie în ceea ce se numeşte "locked-in syndrom", fie într-o altă formă de comă. Potrivit profesorului Denis Safran, Rom Houben este un caz de "locked-in syndrom".
Dar ce este locked-in syndrom? Răspunsul ni-l oferă tot profesorul Safran. Este o formă de comă care permite pacientului de a fi deplin conştient, fără însă a putea să comunice cu ceilalţi. În această formă de comă, funcţiile motrice sunt cele afectate. Cazul lui Rom Houben este diferit de cel al unei come cu pierderea totală a cunoştinţei şi a funcţiei cognitive. S-a pus, evident, şi întrebarea dacă nu ar fi o eroare de diagnostic.
Profesorul Safran spune că nu se poate pronunţa în acest sens. "Ar trebui, mai întâi, să dispun de dosarul medical al pacientului, înainte de a se pronunţa." Totuşi, specialistul nu exlcude ca pacientul să fi fost, iniţial, în comă profundă şi, ulterior, să treacă în "locked-in syndrom". Dar o investigaţie de imagistică medicală (CT, RMN) ar fi permis medicilor să verifice faptul că pacientul avea încă funcţii cognitive.
În explicaţiile referitoare la acest caz, profesorul Safran face referire la Jean-Dominique Bauby, un alt caz dramatic de "locked-in syndrom", autorul celebrului roman "Scafandrul şi fluturele". Jean-Dominique Bauby, redactor-şef al revistei Elle din Franţa, a fost chiar el victimă, în decembrie 1995, a unui accident vascular cerebral (locked-in syndrom). Jean-Dominique Bauby a paralizat complet, dar mai scapă de la amorţirea definitivă pleoapa stângă.
S-a spus că "Scafandrul şi fluturele" este o carte scrisă cu un singur ochi. Adevărat. Deoarece cu un alfabet ciudat Jean-Dominique reuşeşte să comunice. Bauby clipea diferit pentru vocale şi consoane şi, astfel, s-au întrupat cuvinte, propoziţii... O carte. Truda lui Bauby a însemnat vreo 200.000 de clipiri. Aşa a scris volumul "Scafandrul şi fluturele" apărut la 5 martie 1997. Dar după numai patru zile, Bauby a murit.
Citește pe Antena3.ro