Alimentele cu prea multe grăsimi încetinesc evacuarea alimentelor din stomac şi apar suferinţe cum sunt: un exces de secreţie acidă, balonare etc.
Ne explică cum se protejează sistemul digestiv profesorul doctor Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în gastroenterologie. Nici consumul mare de sare nu este recomandat. Excesul de sare aduce o influenţă nefastă asupra mucoasei stomacului şi astfel se produc gastritele, ce pot derapa spre cancer gastric şi gastrită atrofică. Cum trebuie consumat alcoolul pentru a nu da peste cap sistemul digestiv? Vinul şi berea în cantităţi prea mari produc suferinţe celor cu reflux gastroesofagian. Reamintim că refluxul gastroesofagian este întoarcerea pe contrasens a secreţiilor şi alimentelor din stomac.
Revenind în esofag, ele pot ajunge până în gură însoţite de arsuri, de râgâieli, de iritaţii, de tuse. Şi la cei fără boli digestive vinul şi berea peste măsură relaxează sfincterul esofagian, acea supapă de golire a esofagului, şi apare refluxul, reîntoarcerea conţinutului stomacului în esofag. Nici alcoolul tare nu face bine. El produce gastrită acută. Când alcoolul tare este consumat pe stomacul gol, el atacă mucoasa stomacului. Consumul exagerat şi zilnic de alcool tare duce la gastrite agresive, chiar cu sângerări şi vărsături. Dar alcoolul tare poate da inflamaţii ale mucoasei duodenului, partea superioară a intestinului subţire ce urmează imediat după stomac. Din pricina aceste inflamaţii, se blochează orificiul prin care bila şi sucurile pancreatice se scurg în duoden şi pot apărea icterul sau pancreatita. Alimentele prea fierbinţi acţionează şi ele defavorabil mai ales asupra esofagului, putându-se ajunge la cancer esofagian. Nici alimentele sau băuturile prea reci nu sunt recomandate, dau diaree.