Cirrhometre este numele unui simplu test de sange, eficient, ieftin, care poate semnala ciroza in cazul a trei patrimi dintre cazuri, evitandu-se astfel efectuarea unei biopsii hepatice. Testul a fost pus la punct de o societate coordonata de profesorul doctor Paul Cales, seful serviciului de hepato-gastroenterologie de la CHU Angers (Franta).
Ciroza corespunde stadiului final al bolilor cronice ale ficatului, care au la origine: virusuri – infectie cu virusul hepatitei A, B, C – sau cu mai putin cunoscutele virusuri ale hepatitelor D, E, F, sau G; medicamente sau alcoolul. Clinic, ciroza corespunde unei cicatrice fibroase – fibroza – foarte evoluata, de cele mai multe ori ireversibila, care bulverseaza functionarea ficatului. In jumatate din cazuri, ciroza este diagnosticata in stadii avansate cu multiple complicatii, cum ar fi cancerul hepatocelular sau hemoragii digestive.
La complicatiile clinice – ficatul dur, angiom stelar, splenomegalie – se adauga anomalii vizibile imagistic (ficat cu contur neregulat, ficat dismorfic, semne de hipertensiune portala – cresterea presiunii sangvine in interiorul venei care colecteaza sangele de la organele digestive si il transporta la ficat). Pana acum, diagnosticul cirozei se limita la biopsia hepatica, respectiv prelevarea de probe si analiza microscopica a tesutului hepatic. Biopsia hepatica este foarte invaziva, suficient de dureroasa si cu risc insemnat de declansare a unei hemoragii digestive.
Acest test este indicat pacientilor care sufera de hepatita cronica C netratata si fara comorbiditati. In 75% dintre cauzuri, rezultatul testului afirma sau exclude ciroza cu un grad de precizie superior biopsiei. Pentru restul de 25%, se recomanda asocierea acestui test cu un altul (Fibroscan) sau efectuarea biopsiei hepatice.
Cirrhometre este un test cu multiple avantaje. Este extrem de simplu si ieftin. In Franta, el costa 37,8 euro, comparabil cu cel al biopsiei, care se ridica la peste 1.005 euro prin asigurarea pacientului. Tocmai de aceea, este posibila recomandarea acestui test mai ales persoanelor la risc, celor infectate cu virusul hepatitei C. Daca testul confirma ciroza, pacientul poate fi inclus rapid in tratament, ceea ce previne in mod notabil aparitia complicatiilor, in special a cancerului hepatic.
Potrivit profesorului doctor Carol Stanciu, membru al Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie, la noi se inregistreaza o crestere alarmanta a cirozei, mortalitatea prin aceasta boala plasand tara noastra, in Europa, pe un nefericit loc doi. Mai trebuie precizat ca, in tara noastra, se foloseste testul numit Fibroscan, care permite evaluarea fibrozei hepatice.