x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Din 5-6 încercări vă puteţi lăsa de fumat

Din 5-6 încercări vă puteţi lăsa de fumat

02 Mar 2012   •   21:00
Din 5-6 încercări vă puteţi lăsa de fumat

Efectele fumatului sunt imediate. Va este mai greu sa respirati chiar si in absenta efortului fizic. Daca veti continua sa fumati timp de 15 sau 20 de ani, veti pierde 40% pana la 50% din functia pulmonara, afectiune denumita bronhopneumopatie cronica obstructiva, iar respiratia poate deveni grea chiar si daca faceti un dus sau mergeti pana la masina.

Fumatul unui pachet de tigari pe zi determina, de asemenea, pierderea a 5% pana la 10% din masa osoasa la menopauza, o pierdere semnificativa luand in conside­rare faptul ca fumatoarele ajung la menopauza cu patru luni mai devreme comparativ cu femeile care nu fumeaza.

Femeile care fumeaza (aproximativ 'una din patru' sunt mai frecvent afectate de respiratie suieratoare, tuse, ingreunarea respiratiei si astm, comparativ cu barbatii fumatori, chiar daca aprind tigara mai rar. Printre barbati, cancerul pulmonar este in scadere, in vreme ce, in cazul femeilor, aceasta afectiune letala se afla in crestere.
Cercetatorii nu stiu exact de ce leziunile sunt mai severe in cazul femeilor, dar estrogenul poate juca un rol. Cercetatorii considera ca estrogenul elibereaza substante chimice la nivel pulmonar care determina divizia celulara. Aceasta, la randul ei, ingusteaza caile aeriene si stimuleaza celulele modificate sa formeze tumori. Estrogenul poate ajuta conversia substantelor chimice din fumul de tigara in carcinogeni.

Fumatul afecteaza, de asemenea, sanatatea reproducerii femeii, determinand urmatoarele:
scaderea fertilitatii;
dublarea riscului de cancer de col;
risc mare de greutate scazuta a copilului la nastere, sindrom de moarte subita infantila si moarte intrauterina la femeile gravide;
risc mai mare de boala cardiaca si accident vascular in timpul utilizarii anticonceptionalelor.

Spre sanatate deplina
Daca renuntati acum la fumat, in anii urmatori efectele nocive vor disparea aproape in intregime. Pielea dumnea­voastra va arata mai bine, iar respiratia va deveni mai usoara. Riscul de cancer va scadea, iar dupa patru ani, riscul de infarct de miocard il egaleaza pe cel al unei persoane care nu a fumat niciodata.

In ceea ce priveste cancerul pulmonar, veti avea intotdeauna un risc mai mare, comparativ cu o persoana care nu a fumat niciodata. Dar riscul aparitiei cancerului va scadea cu fiecare an, aproape pana la nivelul de risc al unui nefumator.
Daca pana acum ati incercat sa va lasati de fumat si nu ati reusit, nu sunteti invinsa. In medie, este nevoie de cinci sau sase incercari pentru a putea renunta definitiv.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei