x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dischinezia nu are sediul în vezica biliară

Dischinezia nu are sediul în vezica biliară

de Florin Condurateanu    |    10 Noi 2011   •   21:00
Dischinezia nu are sediul în vezica biliară

A intrat in gura poporului acuzatia adusa vezicii biliare pentru asa-zisa dischinezie biliara. Se vaitau mai ales femeile de stari de rau, cu varsaturi amare, fara resturi de mancare, ci doar cu un lichid verzui, denumit in popor fiere. Dureri de cap, stare ge­nerala foarte alterata si dischinezia era inteleasa in populatie ca o derapare a miscarilor, a dinamicii, a motilitatii vezicii biliare.

Insa, medicina moderna a modificat notiunea si vinovatia vezicii bi­liare. Prea intensa miscare de contractie a vezicii biliare sau prea lenta motilitate a ei nu este o defectiune a vezicii. Miscarea vezicii este raspunsul acesteia la comenzi hormonale (la un hormon numit colecistochinina) sau la comenzi ale sistemului nervos, care au ca punct de plecare duodenul (prima parte a intestinului subtire la iesirea din stomac) sau punctul de plecare este chiar mai jos, in intestinul subtire.

Dischinezia nu este proprie vezicii biliare, ci este o consecinta a afectiunilor intestinului subtire. Iata un exemplu care este o developare a adevaratului vinovat, de vina nefiind vezica biliara, pasamite bolnava de dischinezie biliara. Unii oameni se nasc cu o alergie la glutenul din grau si poarta toata viata aceasta intole­ranta. Glutenul din grau da o alergie in mucoasa intestinului subtire si sunt scoase din uz acele celule din aceasta captuseala a intestinului subtire, asa ca ele nu mai secreta colecistochinina. Si, implicit, sunt perturbate contractiile vezicii biliare.

Nu vezica biliara este generatoare de acele stari de rau: ca atare in unele cazuri se scoate vezica biliara, insa crizele continua. Astfel, senzatia de gust amar in gura e data de duoden, care trimite unde spre stomac, deci invers. Con­ti­nutul duodenului cu bila si acizii biliari pornesc pe contrasens in sto­mac, ajung in esofag, chiar pana in gura. In mod gresit, durerile de cap sunt puse in carca vezicii. Durerile de cap pe jumatate de craniu, cu zvacnituri la inceput, urmate apoi de dureri intense, ca un cerc ce strange tam­ple­le, cu puncte negre pe ochi si fotofobie, toate se sfarsesc cu dureri in abdomen si varsaturi de bila. De vina pot fi sinuzitele, hipertensiunea etc. Dischineziile apar mai des la femei, fiindca ele raspund exagerat la sti­mulii estrogenilor ce actioneaza pe musculatura neteda a intestinului subtire si a vezicii.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei