x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dispeceratul pentru centralizarea paturilor libere, extins

Dispeceratul pentru centralizarea paturilor libere, extins

15 Ian 2010   •   00:00

Dispeceratul pentru centralizarea paturilor libere din spitale, sistem prin care ambulanţele vor fi dirijate direct către cele care dispun de spaţii libere pentru internarea bolnavilor, va fi extins la nivel naţional şi va funcţiona în total în 112 unităţi sanitare.

Acest sistem funcţionează în Capitală în 16 unităţi sanitare de urgenţă, patru spitale aparţinând Primăriei Capitalei. Celelalte 96 de unităţi sanitare cuprinse în acest sistem sunt distribuite în toate judeţele. 

Implementarea platformei informatice în unităţile sanitare respective se va face prin grija Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, în calitate de administrator al platformei informatice. Acesta va pune la dispoziţia spitalelor prevăzute în anexă toate informaţiile necesare prin intermediul Centrului Operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Dispeceratul unic este o structură înfiinţată cu scopul de a centraliza, pentru început, toate paturile libere din unităţile sanitare publice din Bucureşti, pentru direcţionarea ambulanţelor, cu medic, către unităţile sanitare care au locurile libere şi care au competenţa de a trata pacientul respectiv.

De asemenea, dispeceratul facilitează identificarea unor locuri libere într-un alt spital pentru pacienţii care se află în unităţile de primiri urgenţe ale unei unităţi care nu mai are paturi disponibile pentru internarea bolnavului respectiv.

Operaţiunea se realizează în cadrul unei platforme informatice puse la dispoziţia Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti (SAMB). 

Astfel, în UPU şi CPU funcţionează un registru de dispecerat unde sunt înregistrate în cursul fiecărei dimineţi numărul de locuri libere care ar putea fi folosite pentru internarea eventualelor urgenţe. 

Datele sunt introduse în sistemul informatic, iar dispeceratele SAMB dirijează ambulanţele, cu medic ­ în funcţie de locurile libere pe fiecare specialitate şi de gravitatea cazului ­ la cel mai apropiat spital.

Pacienţii aflaţi în stare critică sunt dirijaţi către cel mai apropiat spital competent, chiar dacă nu are locuri libere, cu acord Dispeceratului, în vederea stabilizării lor.

Dispeceratul funcţionează în coordonarea Comitetului Operativ pentru sisteme de urgenţe din cadrul Ministerului Sănătăţii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă