x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ereditate - Culoarea parului, impusa de gene diferite

Ereditate - Culoarea parului, impusa de gene diferite

de Steluta Indrei    |    25 Feb 2007   •   00:00
Ereditate - Culoarea parului, impusa de gene diferite

De ce sunt mai putine persoane cu parul blond din nastere decat satene sau brunete? Explicatia tine de mostenirea genetica.

Blonzii, pe cale de disparitie

De ce sunt mai putine persoane cu parul blond din nastere decat satene sau brunete? Explicatia tine de mostenirea genetica.

Genele aflate la originea parului blond sunt pe cale de disparitie? Pentru a intelege raspunsul la aceasta intrebare sa vedem mai intai cum actioneaza genele in organismul nostru. Genomul uman, care cuprinde aproximativ 25.000 de gene, este prezent in dublu exemplar in fiecare dintre celulele noastre.

Astfel, fiecare tip de gena exista in doua exemplare. Un exemplar de la tata si celalalt de la mama. Acelasi lucru se intampla si in cazul genelor responsabile de culoarea parului. Exista gene specifice parului negru, blond, castaniu, saten, roscat… Pentru ca o persoana sa aiba parul deschis este necesar ca gena "parului blond" sa fie prezenta in dublu exemplar. Deci sa fie transmisa atat de la tata, cat si de la mama.

EXPLICATII. Daca acest lucru nu se intampla, adica unul dintre parinti este blond iar celalalt brunet, gena "parului negru" se va impune in fata genei "parului blond". Rezultatul: copilul va fi brunet. Pentru ca genele parului inchis la culoare fac parte din categoria genelor dominante, in timp ce genele parului deschis au caracter recesiv (care nu se manifesta decat in absenta genei dominante).

CONCLUZIE. De aceea, pentru a se manifesta, genele parului blond trebuie sa fie mostenite de la ambii parinti. Acelasi lucru este valabil si in cazul genelor parului roscat. Asa se explica de ce numai 10% dintre irlandezi sunt roscati in conditiile in care 40% sunt purtatori ai genei parului roscat.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă parului blond