x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Evitati mesele copioase!

Evitati mesele copioase!

09 Apr 2004   •   00:00

Marile sarbatori ale crestinilor sunt precedate de perioade de post, perioade in care alimentatia se bazeaza exclusiv pe produse de origine vegetala.

Daca alimentele sunt corect alese si combinate, o astfel de hrana poate acoperi nevoile nutritive zilnice. In afara de semnificatiile religioase, beneficiile postului alimentar - care din punct de vedere nutritional echivaleaza cu o dieta cu continut scazut de grasimi si bogat in fibre - sunt multiple: mentinerea sanatatii, scaderea riscului de boli si detoxificarea organismului.

Alimentele vegetale si constituentii lor - fitonutrienti - imbunatatesc functia sistemelor de detoxificare de la nivelul intestinului (tesut imun) si ficatului (sisteme enzimatice).

Prelungirea pe termen mai lung a unei alimentatii bazate exclusiv pe produse vegetale poate determina insa dezechilibre nutritionale cu aport inadecvat de proteine de inalta calitate, de vitamina B12, D, B2, precum si de calciu, zinc si fier.

Inainte si dupa postul alimentar sunt contraindicate mesele bogate, deoarece organismul are nevoie de o perioada de adaptare. Dezlegarea la peste din Duminica Floriilor ne-a permis consumul de proteine de origine animala, de inalta calitate, si face trecerea spre perioada de reluare a consumului de alimente de origine animala.

REGULI DE BAZa. Dupa iesirea din perioadele de post se revine la o alimentatie normala care sa satisfaca preferintele culinare individuale, dar respectand si cateva reguli de baza. Astfel, alimentele consumate trebuie sa asigure energia necesara zilnic, in functie de varsta, sex si activitate fizica. De asemenea, trebuie asigurat si aportul de nutrienti esentiali: proteine animale si vegetale, glucide - inclusiv fibre alimentare, grasimi, precum si de minerale si vitamine.

Alte indrumari dietetice ar fi: reducerea consumului de grasimi saturate si colesterol. Aceasta presupune alegerea laptelui si produselor lactate degresate sau semidegresate, a carnii slabe, in special peste sau pasare fara piele, a uleiurilor de origine vegetala. Vom fi foarte precauti in consumul de zaharuri si produse zaharoase, din cauza numarului mare de calorii furnizate. Persoanele cu hipertensiune arteriala vor tine sub control cantitatea de sare folosita la prepararea mancarurilor.

Chiar daca suntem dupa post, sa nu neglijam divizarea cantitatii totale de alimente consumate intr-o zi in trei mese principale si doua gustari.
Doctor Andrada Bojin, Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „N. Paulescu"


Proportiile optime

Se recomanda o alimentatie cat mai variata, care sa contina un numar cat mai mare de alimente diferite, din toate grupele alimentare, in proportie optima. Iata si cateva repere (alimentele - procent din total hranei):

  • carne, peste 8%
  • lapte si derivate 12%;
  • oua 2%
  • grasimi alimentare 8%
  • cereale si derivate 35%
  • legume si fructe 17% zahar si derivate 8%
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă