Copiii ale căror mame au fumat în timpul sarcinii sau care au intrat în contact cu substanţe ce conţin plumb sunt de două ori mai predispuşi la riscul tulburărilor de atenţie cu deficit hiperkinetic (ADHD).
Medicul Tanya E. Froehlich de la Children's Hospital Medical Center din oraşul american Cincinnati, coordonatoarea acestui studiu, consideră că descoperirea efectelor nocive ale plumbului este cu atât mai "surprinzătoare", cu cât concentraţiile de plumb din fluxul sangvin al copiilor testaţi au reprezentat, în medie, o zecime din valoarea considerată periculoasă pentru sănătate, potrivit normelor stabilite de U.S. Centers for Disease Control and Prevention. "Acestea nu au fost concentraţii mari de plumb. Ele reprezintă însă date istorice, deoarece au tras un semnal de alarmă asupra dozelor pe care oamenii le consideră relativ mici", a explicat cercetătoarea americană, citată de Mediafax. În urma acestui studiu, realizat pe un eşantion de 2.600 de copii, cu vârstele cuprinse între opt ani şi 15 ani, cercetătorii americani au descoperit că frecvenţa maladiei ADHD a fost, în cadrul grupului studiat, de aproximativ 9% (222 de copii).
Frecvenţa ADHD a fost de 17% pentru copiii ale căror mame au fumat în timpul sarcinii şi de 14% pentru copiii ale căror concentraţii de plumb din sânge s-au situat în prima treime a clasamentului alcătuit pe baza probelor recoltate. Riscul de contractare a maladiei ADHD a fost de 30% pentru copiii care au fost expuşi atât la efectul fumului de ţigară, cât şi la produse pe bază de plumb. Deşi acest studiu nu a fost efectuat pentru a dovedi că fumatul şi plumbul declanşează ADHD, concluziile sale sunt totuşi foarte clare, afirmă Tanya E. Froehlich. "Mamele ar trebui să facă eforturi susţinute pentru a renunţa la fumat înainte de a rămâne însărcinate. Este important să îi convingă şi pe ceilalţi membri ai familiei să nu mai fumeze în casă", a continuat cercetătoarea americană. Potrivit acestui studiu, copiii din prima treime a clasamentului referitor la expunerea la fumul de ţigară se confruntă cu un risc de declanşare a maladiei ADHD de peste 12%, acest procent situându-se peste media grupului studiat, respectiv 9%.
Cercetătorii americani îi avertizează pe părinţi să reducă expunerea la produsele pe bază de plumb, cum este cazul vopselei de interior, folosită în casele vechi. Plumbul intră si în compoziţia chimică a ţevilor vechi, determinându-i pe specialişti să recomande tuturor persoanelor să nu consume apa de la robinet care staţionează în conducte. Ca o măsură de siguranţă, specialiştii recomandă să fie lăsat robinetul deschis timp de 1-2 minute înainte de a folosi apa curentă la băut sau la gătit.
Plumbul se găseşte însă şi în sol, devenind astfel periculos pentru sănătatea copiilor care se joacă în spaţii deschise, făcând ca spălarea mâinilor înainte de fiecare masă să devină o normă obligatorie de igienă. Totodată, experţii recomandă o dietă bogată în fier şi calciu, deoarece copiii care au o dietă săracă şi deficitară în aceste elemente sunt aceia care absorb în organismul lor cele mai mari doze de plumb. Studiul a fost publicat în numărul pe luna decembrie al revistei Pediatrics.
Citește pe Antena3.ro