x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Feriţi-vă să mestecaţi în dorul lelii!

Feriţi-vă să mestecaţi în dorul lelii!

09 Mai 2011   •   17:51
Feriţi-vă să mestecaţi în dorul lelii!
164514-untitled-1.jpgSe bate toba peste tot într-un noian de sfaturi despre mâncarea din farfurie. Cum că e bine să mănânci de mai multe ori pe zi. Cum că e bine să mănânci puţin şi des... Până la urmă însă nu sunt mulţi în stare să explice de ce trebuie să mănânci în mai multe reprize de-a lungul zilei. Iată una dintre explicaţiile cu temei ştiinţific furnizată de profesor doctor Constantin Dumitrescu, specialist în nutriţie, diabet şi boli metabolice. Unul dintre ţelurile omului este să nu se îngraşe. Kilogramele în plus nu numai că îl urâţesc, dar povara greutăţii suplimentare pune la muncă grea inima, plămânii, rinichii. Ca să nu mai amintim de dezastrul suportat de arti­culaţii şi de oase, care duc în spate 24 de ore din 24 piatra de moară a kilogramelor suplimentare. Tot schepsisul este să fie arse, să fie consumate, să fie transformate în activitate caloriile în plus, adunate în urma unor mese peste măsură de copioase. Ei bine, iată o motivaţie pentru ca omul să nu se îngraşe, chiar mâncând de mai multe ori pe zi. În timpul digestiei sunt puse să lucreze, să facă treabă caloriile venite tocmai din mâncare. De la mestecat până la dige­rare sunt transformate şi puse la lucru caloriile din alimente. Ei bine, mâncând de mai multe ori pe zi, firesc, se consumă folositor mai multe calorii din alimente şi, obligându-le să facă ceva util, ele nu devin strat de grăsime.

Cina şi grăsimea 
Un alt chichirez al unei alimentaţii deştepte este mestecatul bine al mâncării. Digestia începe chiar din gură şi alimentele trebuie bine îmbibate cu salivă. Saliva are şi ea o zestre de enzime care intră în circuitul digestiei şi al consumării caloriilor, împiedicate astfel să se depună. De aceea, este bine ca omul să mestece conştiincios, pe îndelete, plimbând fără grabă mâncarea în gură. Medicii au chiar o vorbă – că e bine să mesteci cu hărnicie şi apa. În plus, fiecare poate să constate că, atunci când nu înfulecă mâncarea, ci o mestecă cu răbdare, nu se îngraşă. Când omul hăpăie sau, cum zice poporul, "i se bat turcii la gură", el mănâncă mai mult. Există şi un temei ştiinţific: după o anumită cantitate de mâncare ingurgitată se declanşează anumiţi senzori aducători ai senzaţiei de saţietate. Dacă omul vine înfometat în faţa farfuriei de mâncare şi  înfulecă, în stomac ajunge o cantitate prea mare de alimente, iar senzorii de săturare se pun în lucru cu întârziere, după ce omul şi-a umflat burta, de zice iarăşi inspirat poporul "s-a ghiftuit de omori puricii pe burta lui". Cu alte cuvinte, un om care zice că e preocupat să slăbească şi mănâncă doar o dată pe zi, seara, obţine efectul contrar şi nedorit: se îngraşă. La cină, după ce o zi întreagă n-a mâncat, omul înfulecă multă mâncare şi senzorii de saţietate se pornesc prea târziu, când deja stomacul lui este plin. Dacă mănâncă de mai multe ori în timpul zilei, caloriile pot să fie convertite în energie de muncă şi nu se depun ca grăsime. Seara, după o cină bogată, când omul nu mai face activitate fizică, ci se culcă, toată mâncarea incurgitată se depune ca grăsime.

Slăbitul cu heirupul
O altă explicaţie ştiinţifică a eşecului slăbirii cu heirupul, în urma unor cure de slăbire brutale, este următoarea: o cură de slăbire care promite o împuţinare drastică a kilogramelor în timp scurt înseamnă o eroare gravă. Când o reţetă de slăbire se laudă că te ajută să slăbeşti 15-20 de kilograme într-o lună, să fii sigur că ţi-ai dat peste cap tot organismul şi că, după întreruperea curei, revii la obezitatea dinainte şi adesea aduni mai multe kilograme. Explicaţia este următoarea: o scădere bruscă şi necumpătată în greutate în urma unor cure de slăbire "afişate pe toate gardurile" produce următoarea deteriorare: scăderea drastică în greutate se face pe seama proteinelor şi muşchilor, nu pe seama grăsimii depuse pe burtă, pe fund, pe spate, pe guşă, pe fălci. Curele brambura de slăbire, cu pierderea brutală a kilogramelor, duc la scăderea masei musculare şi astfel scad inclusiv nevoile metabolice de bază. Cu alte cuvinte, pierzând abrupt multe kilograme, metabolismul tău se mulţumeşte cu puţine calorii. Când ai întrerupt cura de slăbire pompieristică, începi să mănânci normal, însă metabolismul întârzie să revină la stadiul iniţial, şi atunci toate caloriile din mâncare se depun ca strat de grăsime. Asta înseamnă obezitate atrogenă. Cu alte cuvinte, aşa cum zic specialiştii, asistăm la efectul yo-yo, asemănarea este cu acea joacă de copii cu o mingiuţă şi un elastic, iar datorită elasticului, mingiuţa sare sus-jos, mai mult decât la început.

×