Destinaţii exotice. Distanţe enorme. Soluţia: avionul. Dar ai rău de înălţime, teama de accidente. Totuşi, potrivit statisticilor, transporturile aeriene sunt printre cele mai sigure.
Mediatizarea excesivă a accidentelor de avion este considerată principala cauză a fobiei de avion. Se apreciază că unul din zece adulţi se teme de zborul cu avionul. Este un fenomen care poartă numele de aeroacrofobie. De fapt, principala cauză a acestei fobii sunt informaţiile insuficiente din punct de vedere tehnic. Astfel, ca şi autoturismul, care încetineşte înainte de un viraj şi accelerează la o curbă, şi avionul are unele variaţii. Deci când avionul "plonjează" sau ia înălţime nu înseamnă o catastrofă, ci pur şi simplu sunt variaţii determinate de condiţiile exterioare deosebite. Sunt pasageri care detestă zborurile lungi, deoarece stau ore multe într-un spaţiu închis.
Dar această fobie este, în fond, o variantă a claustrofobiei. Unii pasageri refuză zborul în timpul nopţii. Dar ei nu ştiu că noaptea reprezintă un avantaj pentru pilot, deoarece el poate repera la distanţe mult mai mari semnalele luminoase ale altor avioane. Iată şi câteva sfaturi practice care vă ajută să ajungeţi la destinaţie fără stres. Senzaţia de sufocare poate fi controlată foarte simplu: îmbrăcaţi-vă cu haine comode, care să nu vă împiedice să respiraţi. Şi imaginaţi-vă drumul parcurs de aer prin corpul dumneavoastră.
Răul de înălţime este asociat cu stări de vomă. El se accentuează când avionul are goluri de aer. Inspiraţi şi expiraţi în concordanţă cu mişcările sus-jos ale avionului. Închideţi ochii, domoliţi ritmul respiraţiei şi vizualizaţi mişcarea unei pene în aer. Imaginaţi-vă în locul acelei pene!
Citește pe Antena3.ro