x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fumatul pasiv si cancerul de san

Fumatul pasiv si cancerul de san

13 Mar 2005   •   00:00

Expertii de la Agentia americana pentru Protectia Mediului Inconjurator au dat publicitatii, in premiera, cel mai amplu raport care stabileste o legatura intre cancerul de san si fumatul pasiv.

STELUTA INDREI

FERITI-VA! Atat fumatoarele, cat si femeile care inhaleaza fumul de tigara al altora sunt expuse riscului de a face cancer mamar
Raportul realizat de cercetatorii americani insumeaza 1.200 de pagini si se bazeaza pe mai mult de 1.000 de studii referitoare la efectele tabagismului pasiv. Sunt prezentate diferite probleme de sanatate provocate de tutun, in special afectiunile respiratorii, bolile cardiovasculare si mai multe forme de cancer. De asemenea, raportul stabileste pentru prima data faptul ca fumatul pasiv poate duce la cancer de san.

REZULTATE. Specialistii au ajuns la concluzia ca femeile expuse la fum de ti-gara prezinta un risc mai mare cu 90% de a dezvolta un cancer de san in comparatie cu femeile care nu fumeaza si care nu traiesc in preajma fumatorilor. Purtatorul de cuvant al agentiei americane, Allan Hirsch, a afirmat ca fumatul pasiv are efecte negative mai ales in cazul femeilor aflate la premenopauza.

Raportul a fost examinat timp de mai multe luni si va fi aprobat astazi de mai multi specialisti din intreaga lume. Daca acestia vor fi de acord cu rezultatele acestei cercetari, este posibil sa propuna adoptarea unei legislatii antitutun mult mai drastice. Doctorul Terry Pechacek de la Centrul pentru Controlul Bolilor din Atlanta (CDC Atlanta) este de parere ca acest raport va declansa ample dezbateri nationale. De asemenea, considera ca trebuie continuata evaluarea stiintifica asupra fumatului si a cancerului de san.

ALT STUDIU. Doctorul Tooyuki Hanaoka, de la Centrul National Contra Cancerului din Tokyo, a publicat un studiu in International Journal of Cancer despre efectele tigarii asupra femeilor.

Impreuna cu alti colegi, dr. Hanaoka a tinut sub observatie, in anul 1990, mai mult de 21.800 de femei cu varste cuprinse intre 40 si 59 de ani. In anul 1999, cercetatorii au diagnosticat 180 cazuri de cancer de san. 69% din femeile care s-au imbolnavit de cancer erau fumatoare sau au fost expuse regulat la fum de tigara.

Astfel, dr. Hanaoka a ajuns la concluzia ca riscul de cancer mamar este de patru ori mai mare la femeile aflate in premenopauza.

Doctorul Tooyuki Hanaoka sustine ca, dupa menopauza, tigara nu duce la cresterea riscului de cancer. Pentru a explica aceasta diferenta dintre femeile aflate la menopauza si celelalte, cercetatorii spun ca este din cauza hormonilor. Un nivel ridicat de hormoni estrogeni inmulteste efectele nefaste ale fumatului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cancer