Cercetătorii americani au stabilit, în premieră, că unele gene sunt implicate în apariţia accidentelor vascular-cerebrale.
Un grup de cercetători de la Universitatea din Boston au ajuns la concluzia că printre cauzele accidentului vascular-cerebral trebuie incluse şi modificări genetice.
Până acum s-a vorbit despre faptul că accidentele cerebrale sunt provocate de hipertensiune, diabet zaharat, nivelul ridicat al colesterolului, de fumat, inclusiv cel pasiv, obezitate, sedentarism, unele medicamente, consumul exagerat de alcool, folosirea de cocaină sau alte droguri... Dar, în premieră, atenţia este îndreptată spre două variaţii genetice.
COMPARAŢIE
Cercetătorii de la Boston au comparat ADN-ul a 1.544 de persoane victime ale unui accident vascular-cerebral cu cel al aproximativ 18.000 de persoane sănătoase. Ei au descoperit două modificări genetice pe cromozomul 12. Fiecare copie a acestei modificări ar putea spori riscul de accident cerebral ischemic tranzitor.
Gena responsabilă este implicată în procesul de cumulare a moleculelor la nivelul celulelor cerebrale. Dacă această genă este alterată, neuronii se fragilizează excesiv, crescând pericolul accidentului vascular-cerebral.
Studiul deschide calea unor noi tratamente, focalizate pe corectarea anomaliilor genetice. Cercetătorii sunt preocupaţi în prezent de descoperirea altor gene, întrucât există bănuiala că nu doar o singură genă este răspunzătoare de atacul cerebral.
Accidentul vascular-cerebral se declanşează în momentul în care un vas de sânge care alimentează creierul se sparge sau este blocat de un cheag. Consecinţa: celule nervoase afectate definitiv. Zona corpului, care este coordonată de partea creierului afectat, nu mai poate fi controlată.
Citește pe Antena3.ro