x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Geniul românesc în diabet

Geniul românesc în diabet

de Florin Condurateanu    |    13 Mai 2009   •   00:00

Savantul N. Paulescu a anunţat, primul în lume, că insulina, hormon fabricat de pancreas, poate însemna tratamentul hotărâtor în diabet. De când Paulescu a publicat într-o revistă franceză această descoperire uluitoare, terapia cu insulină anunţată în premieră probabil că a salvat peste 100 de milioane de diabetici de la moarte.



În egală măsură cu epocala descoperire a românului este şi cumplita nedreptate care i s-a făcut prin neacordarea premiului Nobel meritat cu prisosinţă. Când a venit la Bucureşti conducătorul societăţii mondiale de diabet, un profesor englez care a fost "decorat" şi cu titlul de Sir, a răsfoit manuscrisele lui Paulescu şi a scos un strigăt de uimire.

Nu numai că savantul român a indicat ca tratament salvator în diabet insulina, ca produs al pancreasului, dar Paulescu mai făcuse o observaţie genială. Ştiinţa actuală a confirmat că Paulescu a întrezărit şi afirmat în urmă cu 80-90 de ani, în premieră mondială, că diabetul este nu numai o stricare a metabolismului zahărului, ci şi o dereglare a metabolismului proteinelor şi a metabolismului lipidelor.

Toate acestea ni le-a relatat acad. prof. dr Constantin Ionescu Târgovişte, fost director al Institutului de diabet în nutriţie şi boli metabolice N. Paulescu. Tratamentul şi regimul alimentar al bolnavului de diabet trebuie să-şi propună ca mize, deci ca mai multe ţinte, tocmai echilibrarea acestor trei metabolisme.

Prof. acad. Constantin Ionescu Târgovişte s-a luptat nu numai pentru recunoaşterea meritelor ştiinţifice geniale ale lui Paulescu, dar şi pentru cercetări de pionierat ale medicinei româneşti. Astfel, el cercetează şi va finaliza realizarea unor produse din plante pentru tratarea complicaţiilor diabetului.

Cu atât mai preţios este unul dintre aceste produse din plante menit să se adreseze retinopatiei diabetice. Această temută complicaţie a diabetului loveşte în ochi şi actualmente nu există nici un mijloc de tratament care să frânezea înrăutăţirea vederii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă