x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gripa aviara - Atentie la antivirale!

Gripa aviara - Atentie la antivirale!

de Andrada Floria    |    21 Ian 2006   •   00:00

Medicamentele antivirale de generatie veche, cum ar fi amantadina si rimantidina, nu ar trebui folosite in tratamentul gripei sezoniere sau al gripei aviare, deoarece nu sunt foarte eficiente si au efecte secundare ce nu pot fi ignorate.
Sunt concluziile unui grup de cercetatori din cadrul organizatiei internationale Cochrane Collaboration, expuse intr-un raport publicat de revista britanica The Lancet. Raportul sustine ca antiviralele noi, oseltamivirul si zanamivirul, ar trebui utilizate doar in situatia epidemiilor de gripa sezoniera si pentru a preveni gripa aviara.

PANDEMIE. Efectele secundare pe care le-ar putea simti o persoana tratata cu antivirale din generatia veche sunt halucinatiile si starile de agitatie. Mai mult, administrarea de amantadina ar putea conduce la instalarea rapida a rezistentei virusului la antivirale, dupa cum sustin dr. Tom Jefferson si colegii sai din Cochrane Collaboration. Oseltamivirul si zanamivirul ar trebui folosite pentru a tine sub control o eventuala epidemie sau chiar pandemie de gripa sezoniera sau aviara. Insa pentru prevenirea raspandirii virusului gripal este nevoie si de ajutorul unor accesorii suplimentare: masti, haine speciale, manusi. Acestea sunt necesare, deoarece s-a demonstrat faptul ca virusul gripal poate fi contractat si de la o persoana care se afla sub tratament cu antivirale.

Medicamentele antivirale sunt folosite pentru a inlatura o parte din simptomele gripei sezoniere si pentru a reduce durata de manifestare a bolii. Eficienta acestor medicamente este maxima doar in cazul in care tratamentul a inceput in primele 48 de ore de la aparitia primelor simptome. Insa antiviralele nu ar trebui utilizate in tratamentul gripei sezoniere daca nu a fost dat un diagnostic clar de gripa provocata de virusul A sau B".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă antivirale