x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hipertensivul este propriul lui medic

Hipertensivul este propriul lui medic

16 Iun 2004   •   00:00

Presiunea arteriala este tinuta sub control cel mai bine chiar de catre persoanele care sufera de hipertensiune. Metoda: un tensiometru si masurarea la domiciliu, zilnic, a presiunii arteriale.

MAGDA MARINCOVICI

Masurarea presiunii arteriale chiar de catre suferind ii permite acestuia sa atinga mai usor valorile normale decat daca ar apela pentru acest serviciu la medicul de familie. Profesorul Francesco Cappuccio, de la St. George’s Hospital Medical School din Londra, este coordonatorul unui studiu care a avut ca scop demonstrarea importantei pentru hipertensivi a masurarii periodice a presiunii arteriale. Studiul a fost prezentat recent la Paris, in cadrul conferintei Societatii Europene pentru Hipertensiune.

Valorile normale ale presiunii arteriale

Presiunea arteriala se explica prin doua cifre: prima reprezinta presiunea sistolica, iar a doua - presiunea diastolica. Tensiunea se masoara in milimetri de mercur (mm Hg). Pentru un adult, tensiunea sistolica trebuie sa fie sub 140 mm Hg, in timp ce diastolica nu trebuie sa depaseasca 9 mmHg.

Echipa profesorului Francisco Cappuccio a realizat o ampla analiza de 18 studii clinice. Analizele au inclus doua grupe de hipertensivi: prima grupa, formata din 1.359 de pacienti hipertensivi, care aveau in reflex sa-si controleze zilnic, la domiciliu, presiunea arteriala, si a doua grupa, cu 1.355 de pacienti hipertensivi, care faceau acelasi lucru, dar mergand periodic la medic. Observatiile colectate au aratat ca la hipertensivii din prima grupa, presiunea sistolica medie era inferioara cu 4,2 mm Hg valorilor inregistrate la hipertensivii din a doua grupa. O diferenta de 2,4 mm HG intre hipertensivii din prima si cei din a doua grupa s-a observat si la presiunea diastolica.

Aceste diferente par mici, dar sunt foarte importante, deoarece pot preveni numeroase infarcte, adica decese. Profesorul Cappu-cio sustine ca diferentele de 2 si 4 mm Hg nu se datoreaza faptului ca persoanele sunt mai putin tensionate la ele acasa decat in cabinetul medicului. Secretul consta in implicarea hipertensivului in propriul mod de viata. Dar mai ales a faptului ca hipertensivii au vazut ca e posibila atingerea valorilor normale ale tensiunii arteriale si, astfel, cresterea sperantei de viata. Dar pentru a ajunge la valorile normale ale tensiunii arteriale este necesara modificarea, dupa recomandarile cardiologului, a stilului de viata.

Speranta de viata

Hipertensiunea arteriala este un factor major de risc pentru boli cardiovasculare severe. Potrivit unui studiu realizat in SUA, persoanele hipertensive care reusesc sa atinga valorile normale ale tensiunii castiga doi ani de viata. Pentru scaderea tensiunii arteriale este necesara respectarea catorva recomandari: reducerea stresului, a consumului de sare, cafea, alcool, a numarului de tigari fumate. Cardiologii mai recomanda o alimentatia bogata in legume, fructe si lactate degresate, activitate fizica zilnica si respectarea stricta a medicatiei. Astfel vom constata ca la masurarea zilnica a tensiunii arteriale, valorile se apropie treptat de cele normale.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă arteriale