Presiunea arteriala este tinuta sub control cel mai bine chiar de catre persoanele care sufera de hipertensiune. Metoda: un tensiometru si masurarea la domiciliu, zilnic, a presiunii arteriale.
MAGDA MARINCOVICI
Masurarea presiunii arteriale chiar de catre suferind ii permite acestuia sa atinga mai usor valorile normale decat daca ar apela pentru acest
serviciu la medicul de familie. Profesorul Francesco Cappuccio, de la St. Georgeâs Hospital Medical School din Londra, este coordonatorul unui studiu care a avut ca scop demonstrarea importantei pentru hipertensivi a masurarii periodice a presiunii arteriale. Studiul a fost prezentat recent la Paris, in cadrul conferintei Societatii Europene pentru Hipertensiune.
Valorile normale ale presiunii arteriale
Presiunea arteriala se explica prin doua cifre: prima reprezinta presiunea sistolica, iar a doua - presiunea diastolica. Tensiunea se masoara in milimetri de mercur (mm Hg). Pentru un adult, tensiunea sistolica trebuie sa fie sub 140 mm Hg, in timp ce diastolica nu trebuie sa depaseasca 9 mmHg.
Citește pe Antena3.ro
Speranta de viata
Hipertensiunea arteriala este un factor major de risc pentru boli cardiovasculare severe. Potrivit unui studiu realizat in SUA, persoanele hipertensive care reusesc sa atinga valorile normale ale tensiunii castiga doi ani de viata. Pentru scaderea tensiunii arteriale este necesara respectarea catorva recomandari: reducerea stresului, a consumului de sare, cafea, alcool, a numarului de tigari fumate. Cardiologii mai recomanda o alimentatia bogata in legume, fructe si lactate degresate, activitate fizica zilnica si respectarea stricta a medicatiei. Astfel vom constata ca la masurarea zilnica a tensiunii arteriale, valorile se apropie treptat de cele normale.