n) 25 de milioane de decese inregistrate in ultimii trei ani provocate de HIV, virusul care este la originea celei mai severe boli infectioase.
n) In 2010, in lume erau aproximativ 34 de milioane de persoane cu HIV. Infectia cu HIV se depisteaza cu ajutorul unor teste de sange care detecteaza prezenta sau absenta anticorpilor si antigenelor.
n) Pana acum nu a fost pusa la punct o modalitate de vindecare a acestei infectii, insa, cu ajutorul tratamentelor de ultima generatie, medicamente antiretrovirale, este posibila prelungirea sperantei de viata si a calitatii acesteia.
n) In 2010, aproximativ 6,6 milioane de persoane cu HIV din tari cu PIB-uri mici si medii erau incluse in terapii antiretrovirale, dar 7 milioane nu beneficiau de aceste tratamente.
Virusul imunodeficientei umane (HIV) ataca sistemul imunitar, slabeste sistemele de supraveghere si aparare a organismului in lupta cu infectiile si chiar cu anumite forme de cancer. Pe masura ce HIV altereaza si distruge functiile celulelor imunitare, imunodeficienta se instaleaza treptat la persoanele infectate. Virusul determina o vulnerabilitate accentuata la un mare numar de infectii si boli pe care, in mod normal, un sistem imunitar sanatos le poate tine sub control. Stadiul cel mai avansat al infectiei cu HIV il reprezinta sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA), care se poate instala la 10-15 ani de la infectare.
Acest stadiu este asociat cu aparitia unor forme de cancer, infectii si alte manifestari clinice severe. Simptomele sunt diferite, in functie de stadiul infectiei. Desi persoanele cu HIV sunt mai contagioase in primele luni de la dobandirea virusului, numerosi pacienti ignora acest aspect. Periculos este faptul ca, in stadiile de debut, infectia este asimptomatica sau prezinta simptome ce ne duc cu gandul la o gripa: febra, cefalee, eritem sau iritatii in gat. Pe masura ce infectia slabeste sistemul imunitar, apar o tumefactie a ganglionilor, pierdere in greutate, febra, diaree, tuse. In absenta unui tratament riguros, se instaleaza boli severe, printre care tuberculoza, meningita cu criptococ si unele forme de cancere, cum ar fi limfom sau sarcomul Kaposi. HIV se trasmite prin contact neprotejat cu diverse lichide biologice provenite de la persoane infectate ca: sange, lapte maternal, sperma, secretii vaginale.
Nu este dovedita infectarea prin sarut, imbratisare, strangere de mana, folosirea in comun a unor obiecte personale (pieptene, prosop etc.) ori prin apa sau alimente. Principalele cai de transmitere a HIV sunt: contactul vaginal sau anal fara protectie cu partener infectat; de la mama la copil in timpul sarcinii, nasterii sau alaptarii; transfuzia de produse sanguine contaminate cu HIV, seringi sau instrumente contaminate folosite la tatuaje, piercing sau chirurgie.
Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase 'Matei Bals', atrage atentia in mod special asupra comportamentelor care ne pot expune riscului contaminarii cu HIV, printre care sexul normal sau anal neprotejat si, mai ales, folosirea acelorasi ace sau seringi pentru injectarea drogurilor. Potrivit OMS, principalele metode de preventie a infectiei cu HIV sunt: *utilizarea prezervativului, care asigura o protectie de peste 85% nu numai de HIV, dar si de alte infectii cu transmitere sexuala; *circumcizia, care se pare ca reduce cu aproximativ 60% riscul in cazul barbatilor in timpul contactului heterosexual; *eliminarea transmiterii pe verticala, respectiv de la mama seropozitiva la copil prin administrarea unor tratamente sau profilaxie antiretrovirala; *administrarea tratamentului antireroviral eficient poate diminua transmiterea virusului cu aproximativ 96%; *reducerea riscurilor de contaminare in grupurile consumatorilor de droguri injectabile prin utilizarea de seringi de unica folosinta.
In tara noastra, in iunie 2011, erau inregistrati 10.642 de pacienti diagnosticati cu HIV si SIDA, cu 243 mai multe cazuri decat la finele anului 2010, conform datelor oferite de Institutul 'Matei Bals'. Dintre noile cazuri depistate, 27% sunt tineri cu varste intre 20 si 24 de ani, iar 63% au luat virusul in urma unui contact sexual neprotejat. Cu toate acestea, speranta de viata pentru pacientii cu HIV care urmeaza tratament continuu a ajuns la 50 de ani.