x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Incidenţa tuberculozei a scăzut în România

Incidenţa tuberculozei a scăzut în România

25 Mar 2009   •   00:00

România înregistrează progrese vizibile în controlul tuberculozei, acesta fiind cel de-al şaselea an de reducere consecutivă a incidenţei acestei maladii, potrivit datelor furnizate de Programul Naţional de Control al Tuberculozei astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei.



În 2008 s-a înregistrat o scădere a cazurilor noi de tuberculoză în România: 19.108 cazuri noi, faţă de 19.495 cazuri noi în 2007, semnalând un regres al epidemiei, potrivit datelor prezentate astăzi de conf. doctor Constantin Marica, coordonatorul Programului Naţional de Control al Tuberculozei din cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta", din Bucureşti. Şi recidivele au înregistrat în 2008 o scădere faţă de 2007: 4.075 anul trecut, faţă de 4.152 în 2007. Incidenţa tuberculozei a scăzut şi la copii, numărul total de cazuri înregistrate în 2008 fiind de 937, faţă de 1.014 în 2007. "Deja România a făcut progrese vizibile în controlul tuberculozei: au fost dotate laboratoare şi instruit tot personalul medical, tratamentul direct observat funcţionează acum în toată ţara, au fost create centre speciale pentru a trata bolnavii cu tuberculoză rezistentă la tratament. Sunt convins că şi în viitorii ani vom asista la reducerea în continuare a incidenţei şi mortalităţii prin această boală", a declarat conf. Doctor Constantin Marica.

Potrivit specialistului, România va continua programul de combatere a acestei maladii, aplicând strategiile globale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru stoparea acestei boli. O atenţie deosebită va fi acordată problemei tuberculozei rezistente la tratamente.

Începând cu anul 2007, România face parte, alături de alte 17 ţări, din Planul de Stopare a tuberculozei, iniţiat de Biroul Regional OMS pentru Europa. Cele 18 ţări sunt considerate prioritare de OMS, iar planul se va finaliza în 2015, costul total al acestuia fiind estimat la 14,8 miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă tuberculozei