CARTE. A aparut prima lucrare din Romania care are ca subiect hipertensiunea pulmonara. Lucrarea "Hipertensiunea pulmonara in practica de cardiologie", semnata de conf. dr. Carmen Ginghina, dezbate un subiect aflat in atentia lumii medicale moderne, deoarece in ultimii ani s-au inregistrat progrese remarcabile in intelegerea afectiunii si metodologiei de tratament. Cel mai frecvent, pacientul cu hipertensiune pulmonara ajunge la cardiolog, dar afectiunea se afla la interferenta mai multor specialitati medicale.
CONTRACEPTIE. Aproape jumatate din femeile din Romania (48%) nu folosesc o metoda contraceptiva, releva un studiu realizat de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS). 66% din femeile intervievate au motivat ca nu au nevoie de mijloace contraceptive, iar 23% au afirmat ca au de gand sa faca un copil. Intre 15 si 19 ani, cele mai multe femei din Romania folosesc pilule, intre 20 si 24 de ani, prezervativul, intre 25 si 34 de ani, contraceptive orale, iar intre 35 si 44 de ani se utilizeaza steriletul.
TUBERCULOZA. Cercetatorii japonezi au descoperit un compus care impiedica raspandirea bacteriei producatoare de tuberculoza. Compusul a fost testat pe cobai infectati cu bacilul Koch si a reusit sa impiedice multiplicarea bacteriei, a declarat Makoto Matsumoto, liderul echipei de cercetare.
1,7 milioane de persoane decedeaza anual in lume din cauza tuberculozei, iar substanta descoperita recent ar putea sta la baza unui tratament mai eficient impotriva acestei maladii.
FUMAT. Reducerea numarului de tigari fumate zilnic nu micsoreaza riscul de deces prematur in cazul fumatorilor inraiti, este concluzia unui studiu
realizat de o echipa de cercetatori norvegieni.
Singura solutie pentru ca riscul de deces prematur
sa fie diminuat este renuntarea definitiva la acest viciu, avertizeaza medicul Kjell Bjartveit, coordonatorul studiului la care au participat 51.000 de persoane. Reducerea numa-rului de tigari i-ar putea ajuta insa pe fumatori sa renunte la obiceiul nesanatos, mai arata studiul.