x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Institutul "Marius Nasta"/ Premieră în chirurgia toracică

Institutul "Marius Nasta"/ Premieră în chirurgia toracică

de Magda Colgiu    |    08 Ian 2010   •   00:00

Medicii Institutului de Pneumologie "Marius Nasta" din Capitală au efectuat o intervenţie chirurgicală, în premieră în România, care a constat în întreruperea legăturii dintre plămân şi căile respiratorii la un tânăr de 19 ani, prin folosirea unei metode noi.

Intervenţia a fost realizată de o echipă coordonată de medicul Cristian Paleru. Pacientul a fost internat la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" cu o infecţie pulmonară care i-a afectat plămânul stâng, tânărul suferind complicaţii.

El a fost tratat, timp de două săptămâni, de medicii institutului, care au decis să îndepărteze plămânul stâng distrus printr-o procedură inovatoare.

Tradiţional, intervenţia se efectuează printre două coaste laterale, îndepărtându-se mai întâi legătura dintre plămân şi cord, iar apoi cea dintre plămân şi căile respiratorii. Prin noua metodă, au fost inversate etapele operaţiei pentru a se evita infectarea întregului organism, potrivit sursei citate.

Intervenţia a durat 45 de minute şi a fost efectuată sub anestezie generală, cu intubaţie simplă. Peste o săptămână, pacientul va reveni la spital pentru efectuarea următoarei operaţii, când se va putea îndepărta plămânul într-un mediu aseptic.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă