Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală a aplicat pentru obţinerea a peste 16 milioane de euro, fonduri structurale, pentru realizarea celui mai mare laborator de cercetare medicală cu sistem de maximă securitate din această zonă europeană, informează conducerea.
Noul laborator va fi gata în doi ani, iar valoarea fondurilor structurale pentru realizarea acestuia este de 16,8 milioane de euro. Laboratorul va fi construit pe structura unui pavilion deja existent, va avea cinci etaje, patru pentru cercetare şi unul pentru izolarea bolnavilor care nu au diagnostic întrucât simptomatologia este diferită de cea cunoscută până la momentul investigaţiei.
"Sunt cam 20 la sută dintre pacienţi, în toată lumea, la care medicii nu găsesc cauza bolii. Laboratorul va folosi un echipament, care prin spectoscopie de masă va putea analiza celulele până la nivel de atom. Avem ca model laboratorul de la CDC. Unitatea este foarte bine izolată, circuitele sunt organizate impecabil. Unităţi mobile specializate vin şi iau reziduurile pe care le tratează şi apoi le distrug până devin apă plată. Trebuie să ne pregătim întrucât continuu apar zeci de agenţi etiologici necunoscuţi. Lumea medicală a pierdut trei luni până să identifice SARS-ul (Sindromul Respirator Acut Sever), acea pneumonie atipică nemaintâlnită până atunci", a susţinut Streinu Cercel.
În Europa, există două laboratoare de acest fel, în Franţa şi în Gemania-Freiburg, în ultimul caz fiind vorba despre "cele mai tari centre de cercetare din Europa", a mai spus Streinu. Acesta a mai precizat că România poate accesa fonduri europene pentru cercetare, depinde numai de "noi" cât suntem de interesaţi.