Una dintre cele mai puternice surse de radiatii asupra pielii o reprezinta soarele.Ce tip de piele avem si care sunt regulile principale pentru un bronz sanatos ne spune conferentiar doctor Olga Simionescu, medic primar dermato-venerolog la Spitalul Clinic Colentina.
MAGDA MARINCOVICI
Cantitatea si calitatea radiatiilor ultraviolete difera in functie de: momentul zilei, de altitudinea si latitudinea zonei unde facem plaja. Astfel, in ceea ce priveste momentul zilei, intre orele 11:00 si 16:00 predominante sunt razele ultraviolete tip B (UVB) care ard pielea, iar pe termen lung sunt raspunzatoare de cancerul de piele. Intre orele 7:00 si 11:00 si intre 16:00 si 18:00 predominante sunt razele ultraviolete tip A (UVA), care foarte rapid pot contribui la declansarea procesului de imbatranire prematura a pielii.
Trebuie sa retinem ca exista o diferenta a modului cum ne bronzam la munte si la mare. Si aceasta deoarece fluxul de UVB creste cu 6 procente cu fiecare kilometru de altitudine. Singura zona de pe glob unde nu exista UVB, ci doar UVA, este la Marea Moarta, in zona Israelului care se afla la 400 de metri sub nivelul marii. Din acest motiv, aceasta zone de plaja este recomandata in special bolnavilor de psoriazis. UVB contribuie aproximativ 85% la atenuarea psoriazisului, boala cronica de piele. Tot in zona Israelului isi are sediul Asociatia Mondiala pentru Psoriazis.
Gradul de reflexie al razelor solare este si el diferit. Zapada are grad de reflexie 85%, in timp ce apa are 5%, nisipul 17%. Evident ca influenta razelor ultraviolete este mai puternica la munte decat la mare.
In functie de pigment, exista sase fototipuri de piele. Cele sase fototipuri - de la blond la negru - se pot stabili prin pigmentul pielii si prin raspunsul la o intrebare banala: "te bronzezi usor".
Citește pe Antena3.ro
CIUDAT