x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Interzisa plaja intre orele 11:00 si 16:00

Interzisa plaja intre orele 11:00 si 16:00

17 Iun 2004   •   00:00

Una dintre cele mai puternice surse de radiatii asupra pielii o reprezinta soarele.Ce tip de piele avem si care sunt regulile principale pentru un bronz sanatos ne spune conferentiar doctor Olga Simionescu, medic primar dermato-venerolog la Spitalul Clinic Colentina.

MAGDA MARINCOVICI

Cantitatea si calitatea radiatiilor ultraviolete difera in functie de: momentul zilei, de altitudinea si latitudinea zonei unde facem plaja. Astfel, in ceea ce priveste momentul zilei, intre orele 11:00 si 16:00 predominante sunt razele ultraviolete tip B (UVB) care ard pielea, iar pe termen lung sunt raspunzatoare de cancerul de piele. Intre orele 7:00 si 11:00 si intre 16:00 si 18:00 predominante sunt razele ultraviolete tip A (UVA), care foarte rapid pot contribui la declansarea procesului de imbatranire prematura a pielii.

Trebuie sa retinem ca exista o diferenta a modului cum ne bronzam la munte si la mare. Si aceasta deoarece fluxul de UVB creste cu 6 procente cu fiecare kilometru de altitudine. Singura zona de pe glob unde nu exista UVB, ci doar UVA, este la Marea Moarta, in zona Israelului care se afla la 400 de metri sub nivelul marii. Din acest motiv, aceasta zone de plaja este recomandata in special bolnavilor de psoriazis. UVB contribuie aproximativ 85% la atenuarea psoriazisului, boala cronica de piele. Tot in zona Israelului isi are sediul Asociatia Mondiala pentru Psoriazis.

Gradul de reflexie al razelor solare este si el diferit. Zapada are grad de reflexie 85%, in timp ce apa are 5%, nisipul 17%. Evident ca influenta razelor ultraviolete este mai puternica la munte decat la mare.

In functie de pigment, exista sase fototipuri de piele. Cele sase fototipuri - de la blond la negru - se pot stabili prin pigmentul pielii si prin raspunsul la o intrebare banala: "te bronzezi usor".

SFATURI. Conferentiar doctor Olga Simionescu ne recomanda respectarea principalelor reguli de protectie: evitarea expunerii la soare intre 11:00 si 16:00, protectia obligatorie a persoanelor blonde. De asemenea, este indicata protectia si in cazul persoanelor brunete. Ochelari de soare pentru protejarea retinei, palarie cu boruri largi, maiouri de culoare deschisa sunt cele mai cunoscute accesorii care ne protejeaza pielea. La acestea se adauga cremele care impiedica patrunderea ultravioletelor in piele. Aceste creme au inscriptionata pe ambalaj o cifra care indica factorul de protectie, adica de cate ori ne-am putea arde pielea daca nu am folosi-o. Stratul de crema se reinoieste la fiecare 30 de minute cu podul palmei.

CIUDAT

Paradoxal, cremele sunt folosite pentru prevenirea cancerelor pielii si totusi ele par sa sporeasca riscul melanomului. Specialisti au observat ca persoanele care folosesc aceste creme de regula sunt si foarte vulnerabile si au tendinta de a mari durata expunerii la plaja, crezandu-se la adapost de efectele negative. Nu-i chiar asa! Si inca un amanunt: pentru bebelusi singura protectie o reprezinta hainutele si palariuta.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă