x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Legea unică de salarizare: Ierarhia pentru sectorul sanitar, respinsă

Legea unică de salarizare: Ierarhia pentru sectorul sanitar, respinsă

27 Sep 2010   •   00:00

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" respinge ierarhia propusă pentru sectorul sanitar prin proiectul Legii unice de salarizare, informează Mediafax. Federaţia atrage atenţia că actuala grilă de salarizare nu este cea stabilită de experţii Băncii Mondiale (BM).
Comitetul Director al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România a stabilit, după studierea proiectului Legii unice de salarizare, că acesta nu corespunde ierarhiei stabilite de experţii BM.
"Nu suntem de acord cu modalitatea de transpunere a ierarhiei stabilite de comisia de experţi în ierarhia propusă în actuala formă a Legii unice pentru sectorul sănătate deoarece nu s-a respectat ierarhia stabilită şi nici cu grila cu 15 coeficienţi de ierarhizare. Astfel, medicul primar are coeficientul 7 (637 puncte) în ierarhia cu 9 coeficienţi stabilită de comisia de experţi ai Băncii Mondiale şi are doar coeficientul 5,77 (clasa 72) în ierarhia cu 15 coeficienţi propusă în forma actuală a legii (când ar fi trebuit să aibă cel puţin 8,75 dacă se extinde grila de la 12 la 15 coeficienţi)", se arată într-un comunicat de luni al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară".
Sindicaliştii mai arată că şi asistentul medical are coeficientul 4 (364 puncte) în ierarhia cu 9 coeficienţi stabilită de comisia de experţi ai Băncii Mondiale şi are doar coeficientul 3,04 (clasa 46) în ierarhia cu 15 coeficienţi propusă în forma actuală a legii, deşi ar fi trebuit să aibă cel puţin 5 dacă se extinde grila de la 12 la 15 coeficienţi.
"Solicităm publicarea procedurilor după care ierarhia stabilită de comisia de experţi ai Băncii Mondiale pe eşantionul selectat a fost extinsă la toate funcţiile bugetare şi apoi s-a făcut trecerea la grila cu 15 coeficienţi. În opinia noastră există mari discrepanţe între ierahia stabilită de comisia de experţi şi proiectul de lege", precizează "Solidaritatea Sanitară".
Sindicaliştii susţin că diferenţele marcante între ierarhia stabilită de comisia de experţi ai BM şi ierarhia stabilită prin grila de salarizare propusă prin proiectul Legii unice de salarizare a personalului bugetar sunt uşor de observat în condiţiile în care o funcţie cu acelaşi număr de puncte ajunge să aibă un coeficient aproape dublu în ierarhia propusă în legea unică.
"Discrepanţele sunt şi mai mari în cazul funcţiilor de conducere. Exemplele de diferenţe mari între cele două ierarhii sunt numeroase. Credem că odată stabilită o ierarhie corectă, pe baza celei elaborate de comisia de experţi ai Băncii Mondiale, aceasta trebuie aplicată dintr-o dată, începând cu ianuarie 2011, şi nu etapizat", se mai arată în comunicat.
Sindicaliştii spun că cele 39 de miliarde de lei pot fi împărţite conform unui algoritm bine stabilit la toate funcţiile din sistem ierarhizate conform noii grile de salarizare şi cer o simulare pe varianta aplicării dintr-o dată a noii ierarhizări, după stabilirea corectă a ierarhiei.
Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor nu s-au înţeles, la discuţiile care au avut loc miercuri, pe cinci capitole din proiectul Legii salarizării unitare, printre care ierarhizarea sistemului, Ministerul Muncii susţinând varianta de la 1 la 15, iar sindicatele pe cea de la 1 la 12.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă