x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Luati zilnic portia de miere!

Luati zilnic portia de miere!

06 Apr 2004   •   00:00

Mierea de albine reprezinta un bun scut in fata bolilor si, totodata, previne imbatranirea prematura. Cercetatorii americani sustin ca persoanele care consuma sistematic miere de albine sunt mai sanatoase si reusesc sa tina mai mult tineretea pe loc.

Doctorul Heidrum Gross de la Universitatea din California a mai descoperit inca o calitate deosebita a mierii de albine. Studiul coordonat de dr. Gross dovedeste ca mierea de albine contine numeroase substante antioxidante, care ne protejeaza de boli cronice si intarzie debutul procesului de imbatranire. Zilnic, timp de o luna, 25 de adulti au mancat cate 4 linguri de miere de albine. Dupa acest „tratament", subiectilor li s-a facut analiza sangelui. Aceasta a indicat clar o crestere vizibila a nivelului compusilor fenolici, elemente cu un puternic rol antioxidant.

ROL. Antioxidantii combat radicalii liberi, elemente care sunt produse in mod natural de organism. Radicalii liberi sunt particule cu un inalt grad de reactie. Ei au capacitate de a accelera fenomenul de imbatranire.

CONCLUZII. Recentul studiu american recomanda sa consumam zilnic intre doua si patru linguri de miere de albine, pentru a profita de o cantitate deloc neglijabila de antioxidanti oferita de acest produs natural. Atentie, acelasi studiu observa ca nu toate tipurile de miere de albine contin aceeasi cantitate de antioxidanti. Autorii studiului sustin ca mierea de culoarea inchisa este cea mai bogata in antioxidanti.
Magda Marincovici


Antiseptic si antiinflamator

Mierea de albine contine o enzima care produce peroxidul de hidrogen, cunsocut sub numele de apa oxigenata, care are efect antiseptic. Aceasta calitate recomanda utilizarea mierii de albine in special pentru cicatrizarea unor rani. Potivit lucrarii lui Peter Molan de la Universitatea Waikato, Noua Zeelanda, mierea are capacitatea de a preveni formarea placii bacteriene dentare. De altfel, proprietatile antiseptice ale mierii se observa si in calmarea inflamatiilor in zona gingiilor. Propolisul, un alt produs minunt al stupului este utilizat in unele produse de igiena a gurii si dintilor.

Mai eficienta ca antibioticele

10% dintre persoanele cu scleroza in placi si 48% dintre cele cu afectiuni artritice sunt tratate in Statele Unite prin apiterapie. In Franta, mierea de albine este din ce in ce mai frecvent indicata in infectiile bacteriene si virale rezistente la antibioticele de sinteza. Numeroase studii realizate de cercetatori americani remarca eficacitatea mierii de albine in tratarea rino-faringitelor, rino-sinuzitelor cronice, in prevenirea cancerului de prostata, al stomacului si a bolilor cardiovasculare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă albine