x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Lucrări dentare pe suport din zirconiu.

Lucrări dentare pe suport din zirconiu.

de Dr Raul Paraschivescu    |    13 Iun 2011   •   21:00
Lucrări dentare pe   suport din zirconiu.

In mod traditional, pentru reali­za­rea lucrarilor dentare era folosit me­talul pentru ca era rezistent si relativ ieftin. Ulterior, au aparut lucrarile metalo-ceramice, care redau atat este­tica, cat si rezistenta dintilor. In timp, acestea din urma au anumite limite tehnologice, cum ar fi translucenta. Lumina nu trece prin metal la fel cum trece prin dintele natural, lasand un aspect mai mat al restaurarilor. In plus, uneori scheletul metalic lasa o margine inchisa la culoare la nivelul gingiei.

Avantaje
In ultimul timp, peste tot in lumea moderna, zirconiul a devenit rapid materialul de electie utilizat pentru realizarea lucrarilor dentare. Zirconiul, de fapt, oxidul de zirconiu, este un mi­neral cu densitate foarte mare, asemanator cu structura diamantului, nu se modifica din punct de vedere calitativ in cavitatea bucala, este bioinert, deci nu afecteaza tesuturile. Rezultatele stiintifice evidentiaza faptul ca zirconiul nu cauzeaza nici un fel de alergie in contact cu tesuturile moi ale cavitatii bucale. Beneficiind de o realizare corecta, o lucrare pe zirconiu prezinta o soliditate suficienta timp de zeci de ani. Zirconiul este mineralul cel mai vechi si mai frecvent prezent in scoarta terestra; din acest element se obtine oxidul de zirconiu, care de decenii este folosit in domeniul ortopedic pentru reconstructia diverselor componente articulare.

Acest material, in ultimii ani, a fost introdus si in domeniul stomatologic pentru realizarea lucrarilor dentare ca 'schelet' pentru ceramica. Rezistenta deosebita la presiune il face capabil sa suporte solicitarile masticatorii si uzura zilnica fara a se fractura. Si, la fel de important, are o transluciditate similara cu cea a dintilor naturali.

Din cauza absentei suportului me­talic, lumina este reflectata de o coroana de zirconiu la fel ca la un dinte natural. In plus, spre deosebire de metal, zirconiul poate fi colorat in laboratorul de tehnica dentara asemanator dintilor naturali. Astfel, zirconiul are cel mai bun efect din punct de vedere estetic, ceea ce este foarte important daca noile coroane sunt localizate la nivelul dintilor frontali si, mai ales, daca ele se vor invecina cu dintii naturali.

O alta calitate majora a zirconiului este absenta coroziunii. Astfel, reactiile gingivale cum ar fi lizereul (dunga cenusie) din jurul marginii coroanelor metalo-ceramice nu mai apar. De asemenea, lipseste gustul metalic atat de deranjant.

Nefolosind armatura metalica
(pe care tehnicianul trebuie sa o mascheze cu un strat opac de cerami­ca) este posibila realizarea coroanelor cu grosime redusa si salvarea tesutului sanatos in timpul prepararii dintilor. Astfel, dintii acoperiti cu lucrari din zirconiu pot fi pastrati vitali (fara a fi scos nervul).

Coroanele de zirconiu
Coroanele de zirconiu sunt mai usoare decat cele pe suport metalic, deci acomodarea cu noile lucrari prote­tice se realizeaza mult mai repede. Acest lucru este foarte important in special in cazul puntilor dentare cu multe elemente.
Riscul de alergie in cazul zirconiului este nul. Nu exista pacienti alergici la acest material, deoarece este biocompatibil si bioinert.
Zirconiul este inert si din punct de vedere termic. El nu conduce caldura, astfel incat variatiile termice nu sunt transmise pulpei dentare (nervului) si astfel scade riscul aparitiei iritatiei pulpare.

Precizia lucrarii din zirconiu este garantata de realizarea structurii interne de catre computer prin taierea dintr-un bloc solid de oxid de zirconiu. Datorita adaptarii extrem de precise a coroanelor de zirconiu, ele pot fi cimentate cu material biocompatibil care nu produce iritatii pulpare.
IMPLANT. Dezvolta­rea tehnologiei prelucrarii zirconiului a dus inclusiv la aparitia implanturilor dentare din zirconiu. In cazul implanturilor in va­rianta 'clasica', lucrarile din portelan imbraca o componenta metalica din titan, care nu are aceeasi transluciditate cu cea a dintilor naturali. Implanturile din zirconiu elimina complet metalul si astfel pot fi obtinute lucrari prote­tice dentare din zirconiu de o fizionomie remarcabila si in cazul pacientilor purtatori de implanturi dentare.

PRET. Tehnologia sofisticata utilizata pentru realizarea lucrarilor din zirconiu, precum si faptul ca zirconiul de calitate este scump fac ca pretul unei coroane de acest tip sa fie ridicat. Pentru a depasi bariera pretului, anumiti producatori au ales sa realizeze coroane cu un continut scazut de zirconiu in scopul obtinerii unui produs mai ieftin. Studiile au aratat insa ca aceste coroane mai ieftine sunt insuficient de rezistente pentru a suporta presiunile masticatorii fara a se sparge.
In concluzie, evitati coroanele ieftine de zirconiu. Acesta este un material de ca­litate obtinut printr-un proces tehnolo­gic complex, iar calitatile lui justifica pe deplin pretul ridicat.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei