x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Luni 11 ianuarie 2010

Luni 11 ianuarie 2010

de Ramona Vintila    |    11 Ian 2010   •   00:00

Este ziua 11 a anului - Au mai rămas 354 de zile



Soarele
Răsare la 7:50
Apune la 16:57

Luna
Răsare la 4:49
Apune la 13:27

Lună nouă
15 ianuarie

Primul pătrar (Luna în creştere)

23 ianuarie

Lună plină
30 ianuarie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
6 februarie


Proverbul zilei:

"Când nu sunt ochi negri săruţi şi albaştri"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Cuv. Teodosie cel Mare, începătorul vieţii de obşte; Cuv. Vitalie

Cuviosul părinte Teodosie era din Capadocia. A intrat în viaţa călugărească şi, luând haina aceasta, a pornit spre Ierusalim, când se adunase la Calcedon Sinodul al patrulea ecumenic. Trecând prin Antiohia s-a dus la marele Simeon Stâlpnicul, de la care a deprins înclinarea spre viaţa cea îmbunătăţită şi care i-a prorocit că va fi păstor peste multe oi cuvântătoare. Apoi a sihăstrit lângă un oarecare Longhin, în jurul Ierusalimului. În urmă s-a dus într-un munte, unde era o peşteră şi acolo a petrecut viaţă aleasă, ajungând la atâta înfrânare, încât timp de 50 de ani n-a gustat pâine, ci numai ierburi. Făcându-se dascăl al multor ucenici, a adormit întru Domnul.


Credinţe populare, tradiţii, semne

În lumea celor vechi nu exista descoperire tehnologică mai importantă fără efecte în viaţa religioasă. Exemple convingătoare sunt cele două mari invenţii preistorice: pregătirea pâinii din aluat şi modelarea oalei din lut. În procesul transformării grâului în pâinea cea de toate zilele, adesea numită trupul Domnului sau  cinstea mesei, pietrele de moară sunt altare de sacrificiu care sfarmă în faşă spiritul grâului. Între tehnica ceramică şi cea a panificaţiei sunt evidente paralelisme spirituale: eliberarea spiritului grâului din sămânţă şi a spiritului pământului din ţărână prin tăiere, zdrobire, pisare, râşnire, măcinare; adăugarea elementului germinal, apa, pentru obţinerea lutului şi aluatului; frământarea şi dospirea materiei în prefacere, lutul şi aluatul ş.a. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric

Astăzi se împlinesc 198 de ani de la naşterea lui Carol Popp de Szathmary. Pictor, fotograf, grafician şi primul fotograf de artă, a creat adevărate fotografii-document ale Bucureştiului. Şi-a început activitatea în 1853, în timpul războiului Crimeii. În primele luni ale anului 1854, artistul a avut inspiraţia de a-şi părăsi atelierul, mergând pe malul Dunării, unde se dădeau lupte, fotografiind bivuacurile, fortificaţiile şi combatanţii. Aşa a devenit primul fotoreporter de război cunoscut. A participat la războiul ruso-turc, cunoscut la noi şi sub numele de războiul de independenţă, ca fotoreporter şi corespondent de război, reuşind să realizeze numeroase imagini din zona de operaţiuni militare. S-a stins din viaţă în 1887.


S-a întâmplat azi


În România

1838 - Violent cutremur de pământ, soldat, în întreaga ţară, dar mai ales la Bucureşti, cu mari pagube materiale, răniţi şi pierderi de vieţi omeneşti;

1925 - Apare ziarul Socialismul, organ al PSD, care la 5 februarie 1933 îşi reia denumirea de Lumea nouă (apare până în 1940);

1990 - Se înfiinţează partidul Mişcarea Ecologistă din România (MER), fiind, după alegerile din 1990, al patrulea partid parlamentar, după FSN, PDAR şi PNŢCD. Primul preşedinte: Toma George Maiorescu. Şi-a încetat activitatea la 26 septembrie 1998.

În lume

1922 - Este folosită pentru prima dată, pe un pacient, insulina în tratarea diabetului;

1962 - Erupţia vulcanului Huascaran în Peru; se înregistrează 4.000 de morţi.

Născuţi la 11 ianuarie


1968 - Titus Corlăţean, politician;

1971 - Mary J. Blige, cântăreaţă.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă