Povaţa apăsată, rostită de medicina nutriţiei pentru ospeţele de
Sărbători, sună aşa: “Mâncaţi din toate câte puţin, cumpătat şi faceţi
pauză între felurile de mâncare”. După ce a dat detalii cu privire la
sfaturile privitoare la felurile de mâncare de Sărbători, medic primar
dr Mihaela Ionescu, de la Institutul de Nutriţie Diabet şi Boli
Metabolice “N. Paulescu”, ne invită să discutăm despre capitolul
băutură. Se ştie că alcoolul, peste cantitatea aceptată de ficat,
suprasolicită din greu structura hepatică.
Este bine ca meseanul să dea pe gât un pahar sau maximum două pahare de vin de ţară sau 50 de grame de tărie la masa de Crăciun sau de Revelion. La ospăţul de despărţire de vechiul an se mai acceptă în plus şi o cupă de şampanie ciocnită la ora trecerii în noul an.
Este bine de ştiut ca, înainte de masă, omul să bea un pahar cu apă ca să-i dilueze secreţiile digestive, reducând astfel pofta de mâncare şi setea de băutură. Nu trebuie să se sară calul nici în privinţa băuturilor răcoritoare, căci ele sunt dulci şi nici nu potolesc setea. Ne atrag sucurile frumos colorate, dar să se ştie că ele sunt pline de chimicale şi nu fac bine copiilor, obezilor şi oamenilor cu alte boli. Mai bine se soarbe dintr-un pahar cu sucuri naturale. Este splendidă o băutură obţinută din stoarcerea a două-trei portocale diluată cu apă minerală. În nopţile de Crăciun şi de Revelion, dar şi în zilele ce urmează, oamenii sunt tentaţi să bea cafea după cafea. Cu atât mai mult cu cât ea înviorează şi reduce aburii alcoolului. Dar să nu se uite că această cafea este un excitant pentru sistemul nervos şi nu face bine sistemului cardiovascular. Cafeaua mai conţine şi alţi alcaloizi ce sunt prost acceptaţi de aparatul digestiv, ducând la crampe şi diaree. Cafeaua accelerează bătăile inimii asemănător adrenalinei. Mai bine ne mulţumim cu o cafea decofeinizată.
Citește pe Antena3.ro