x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mâncaţi din toate câte puţin

Mâncaţi din toate câte puţin

de Florin Condurateanu    |    24 Dec 2008   •   00:00

Povaţa apăsată, rostită de medicina nutriţiei pentru ospeţele de Sărbători, sună aşa: “Mâncaţi din toate câte puţin, cumpătat şi faceţi pauză între felurile de mâncare”. După ce a dat detalii cu privire la sfaturile privitoare la felurile de mâncare de Sărbători, medic primar dr Mihaela Ionescu, de la Institutul de Nutriţie Diabet şi Boli Metabolice “N. Paulescu”, ne invită să discutăm despre capitolul băutură. Se ştie că alcoolul, peste cantitatea aceptată de ficat, suprasolicită din greu structura hepatică.



Este bine ca meseanul să dea pe gât un pahar sau maximum două pahare de vin de ţară sau 50 de grame de tărie la masa de Crăciun sau de Revelion. La ospăţul de despărţire de vechiul an se mai acceptă în plus şi o cupă de şampanie ciocnită la ora trecerii în noul an.

Este bine de ştiut ca, înainte de masă, omul să bea un pahar cu apă ca să-i dilueze secreţiile digestive, reducând astfel pofta de mâncare şi setea de băutură. Nu trebuie să se sară calul nici în privinţa băuturilor răcoritoare, căci ele sunt dulci şi nici nu potolesc setea. Ne atrag sucurile frumos colorate, dar să se ştie că ele sunt pline de chimicale şi nu fac bine copiilor, obezilor şi oamenilor cu alte boli. Mai bine se soarbe dintr-un pahar cu sucuri naturale. Este splendidă o băutură obţinută din stoarcerea a două-trei portocale diluată cu apă minerală. În nopţile de Crăciun şi de Revelion, dar şi în zilele ce urmează, oamenii sunt tentaţi să bea cafea după cafea. Cu atât mai mult cu cât ea înviorează şi reduce aburii alcoolului. Dar să nu se uite că această cafea este un excitant pentru sistemul nervos şi nu face bine sistemului cardiovascular. Cafeaua mai conţine şi alţi alcaloizi ce sunt prost acceptaţi de aparatul digestiv, ducând la crampe şi diaree. Cafeaua accelerează bătăile inimii asemănător adrenalinei. Mai bine ne mulţumim cu o cafea decofeinizată.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă