x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Menopauza, o schimbare radicală

Menopauza, o schimbare radicală

11 Sep 2007   •   00:00

Ca şi pubertatea, menopauza este o schimbare radicală in viaţa oricărei femei. Simptomele menopauzei se pot declanşa cu luni de zile inainte de instalare şi pot dura chiar şi un an. Bufeurile işi vor face simţită prezenţa atăt ziua, căt şi noaptea, gătul şi faţa se inroşesc, pete roşii pot să apară in zona pieptului, pe spate şi pe măini, şi se pot declanşa frisoane puternice.

Ca şi pubertatea, menopauza este o schimbare radicală in viaţa oricărei femei. Simptomele menopauzei se pot declanşa cu luni de zile inainte de instalare şi pot dura chiar şi un an. Bufeurile işi vor face simţită prezenţa atăt ziua, căt şi noaptea, gătul şi faţa se inroşesc, pete roşii pot să apară in zona pieptului, pe spate şi pe măini, şi se pot declanşa frisoane puternice. Structura ciclului menstrual va fi modificată. Toate acestea au directă legătură cu schimbările nivelului de estrogen şi progesteron care accentuează aceste simptome. Perioada schimbărilor este numită premenopauză şi işi face simţită prezenţa cu căţiva ani inainte de dispariţia ciclului menstrual. De altfel, se poate vorbi cu certitudine de instalarea menopauzei doar după ce trece un an de la dispariţia menstrei.

Hormoni

Menopauza se instalează după 40 de ani, dar poate interveni oricănd intre 30 şi 50 de ani. "Vărsta la care se instalează menopauza este determinată genetic, nu este legată de rasă sau de statusul nutriţional. Menopauza survine la o vărstă medie de 51 de ani. Incetarea funcţiei ovariene şi apariţia menopauzei inaintea vărstei de 40 de ani se defineşte ca insuficienţă ovariană prematură. Pierderea mai devreme a funcţiei ovariene poate avea cauze naturale, precum condiţiile de viaţă (fumatul), nuliparitatea (femeile care nu au născut niciodată) sau cauze medicale: chimioterapia, radioterapia, intervenţiile chirurgicale de indepărtare a uterului, ovarelor şi trompelor. In acest ultim caz, simptomele menopauzei işi vor face apariţia imediat, indiferent de vărstă, intrucăt corpul a pierdut principala sursă de hormoni", arată dr Arben Zguri, medic specialist obstetrică-ginecologie, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Schimbări

Pe măsură ce femeile imbătrănesc, in sistemul reproductiv al acestora se produc numeroase schimbări. "Femeile nu mai sunt capabile să procreeze, iar deficitul de estrogeni joacă un rol semnificativ in aceste modificări, accentuate de expunerea solară şi de fumat. Apar, de asemenea, modificări comportamentale ca depresia, anxietatea şi iritabilitatea, pierderea libidoului", precizează specialistul nostru.

Odihnă

După instalarea menopauzei este posibil să intervină probleme legate de somn. In situaţia in care nu vor fi inconveniente legate de adormire, aceasta fiind relativ uşoară, totuşi transpiraţiile din timpul nopţii s-ar putea dovedi chinuitoare. In plus, trezirea ar putea fi dimineaţa devreme. Lipsa odihnei sau odihna insuficientă pot conduce la stări ciudate: proastă dispoziţie, iritabilitate, deprimare.

Boli. Scăderea nivelului estrogenului conduce la reducerea masei osoase şi la rarefierea structurii oaselor. Sunt caracteristicile osteoporozei, boală specifică femeilor la menopauză. O altă boală la care sunt predispuse femeile după menopauză e infarctul miocardic. In plus, memoria nu va mai fi atăt de ageră şi se accentuează durerile de articulaţii.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii