"Până în prezent, în România, nu există nici o suspiciune de îmbolnăvire cu virusul A/H1N1. Noua formă de gripă este extrem de periculoasă, dar România are avantajul că dispune de capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu antivirale. Este un stoc actualizat la zi, suficient pentru situaţia actuală", precizează Ioan Bazac, ministrul Sănătăţii.
Cele 33 de probe care au ajuns până duminică la Institutul Cantacuzino, cele mai multe de la persoane care s-au întors din zone unde a fost confirmat noul tip de gripă, sunt negative. România este una dintre cele 8 ţări europene care are capacitatea de a produce vaccin antigripal la Institutul Cantacuzino. Celelalte 7 ţări sunt: Franţa, Marea Britanie, Olanda, Elveţia, Italia, Germania şi Ungaria.
La întâlnirea miniştrilor Sănătăţii din ţările UE de la Luxemburg, s-a anunţat faptul că în luna mai ar putea fi izolată tulpina virusului A/H1N1, în august să înceapă producţia vaccinului, iar în luna septembrie acesta să se găsească pe piaţă.
Ministrul Bazac a anunţat că a retras de la vânzarea în farmacii a antiviralelor, deoarece "luate preventiv nu previn instalarea bolii, ci produc rezistenţă". Pentru prevenire, cele mai bune măsuri sunt: spălarea pe mâini, evitarea contactelor cu persoanele bolnave şi evitarea aglomeraţiilor. În cadrul campaniei MS, este inclusă informarea directă a populaţiei prin intermediul unei scrisori care va ajunge la fiecare familie din România, măsură aplicată în toate statele UE.
Din 2 mai funcţionează un serviciu de permanenţă, 24 de ore din 24, la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile şi la Biroul de Evenimente de Sănătate şi Alerta Precoce din Institutul de Sănătate Publică Bucureşti. Până duminică, erau raportate 731 de cazuri de gripă nouă la nivel mondial, din care 470 în Mexic, 160 în SUA, 85 în Canada, 49 în ţarile UE (20 - Spania, 15 - Marea Britanie).
Citește pe Antena3.ro