x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ministerul Sănătăţii: Gripa nouă, extrem de periculoasă

Ministerul Sănătăţii: Gripa nouă, extrem de periculoasă

de Magda Marincovici    |    04 Mai 2009   •   00:00

"Până în prezent, în România, nu există nici o suspiciune de îmbolnăvire cu virusul A/H1N1. Noua formă de gripă este extrem de periculoasă, dar România are avantajul că dispune de capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu antivirale. Este un stoc actualizat la zi, suficient pentru situaţia actuală", precizează Ioan Bazac, ministrul Sănătăţii.



Cele 33 de probe care au ajuns până dumi­nică la Institutul Cantacuzino, cele mai multe de la persoane care s-au întors din zone unde a fost confirmat noul tip de gripă, sunt negative. România este una dintre cele 8 ţări europene care are capacitatea de a produce vaccin antigripal la Institutul Cantacuzino. Celelalte 7 ţări sunt: Franţa, Marea Britanie, Olanda, Elveţia, Italia, Germania şi Ungaria.

La întâlnirea miniştrilor Sănătăţii din ţările UE de la Luxemburg, s-a anunţat faptul că în luna mai ar putea fi izolată tulpina virusului A/H1N1, în august să înceapă producţia vaccinului, iar în luna septembrie acesta să se găsească pe piaţă.

Ministrul Bazac a anunţat că a retras de la vân­zarea în farmacii a antiviralelor, deoarece "luate preventiv nu previn instalarea bolii, ci produc rezistenţă". Pentru prevenire, cele mai bune măsuri sunt: spălarea pe mâini, evitarea contactelor cu persoanele bolnave şi evitarea aglomeraţiilor. În cadrul campaniei MS, este in­clusă informarea directă a populaţiei prin intermediul unei scrisori care va ajunge la fie­care familie din România, măsură aplicată în toate statele UE.

Din 2 mai  funcţionează un ser­­viciu de permanenţă, 24 de ore din 24, la Cen­trul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile şi la Biroul de Evenimente de Să­nătate şi Alerta Precoce din Institutul de Să­nă­tate Publică Bucureşti. Până du­minică, erau raportate 731 de cazuri de gripă nouă la nivel mondial, din care 470 în Mexic, 160 în SUA, 85 în Canada, 49 în ţarile UE (20 - Spania, 15 - Marea Britanie).

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă