x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mit si adevar - Minciuna numita platfus

Mit si adevar - Minciuna numita platfus

de Florin Condurateanu    |    19 Mar 2006   •   00:00
Mit si adevar - Minciuna numita platfus
RESPIRA ADANC
Una-doua vezi salile de asteptare din spitale pline de parinti veniti cu odraslele de mana sa fie examinate pentru "vina de a avea platfus".
In popor umbla tot felul de legende despre piciorul plat si nu putini sunt oamenii care ii sfatuiesc pe vecinii din bloc sa puna talonete in pantofii copiilor, sa-i oblige in a rula un facalet sub talpa piciorului tocmai, zic ei, in vederea adancirii acelei scobituri ce trebuie sa existe in talpa.
Un mare profesor de ortopedie si chirurg renumit pe coloana vertebrala, seful Clinicii de ortopedie de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", prof. dr. Mihai Jianu, sustine ca mari studii si statistici medicale internationale au concluzionat ca altul este adevarul despre platfus. Astfel, platfusul nu se vindeca, el este determinat genetic. La nastere, 96%-98% dintre prunci au piciorul plat. Pe talpa este un strat de grasime, iar bolta talpii se retrage, platfusul disparand pe la 4 ani. Totusi 10%-15% raman cu piciorul plat, care insa nu este o boala. Circa un miliard de oameni de pe planeta au platfus.
Studiile au aratat ca nici masajul in talpa, nici talonetele, nici exercitiile cu facaletul sau cu batista nu au ameliorat cu nimic piciorul plat. Ele sunt doar naivitati. Oamenii cu platfus nu au acea bolta plantara care sa amortizeze pasul, calca pe toata talpa, mai rigid, si dupa o vreme simt o oarecare oboseala. Dar asta nu inseamna mare dezavantaj si sa fie sanatosi in rest, ca nu platfusul e marea problema de sanatate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă