x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Noi metode terapeutice în cancerele digestive

Noi metode terapeutice în cancerele digestive

de Magda Marincovici    |    02 Apr 2009   •   00:00
Noi metode terapeutice în cancerele digestive
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Pentru rezolvarea în condiţii optime a cancerelor digestive este necesară o abordare interdisciplinară, în sensul colaborării între specialişti (chirurg, gastroenterolog, oncolog etc.), a anunţat prof. dr Irinel Popescu în deschiderea celui de-al XI-lea simpozion al Secţiunii Române IASGO.



Evenimentul se derulează între 1-4 aprilie 2009 la Bucureşti.

Profesorul doctor Irinel Popescu (foto) spune că acest eveniment se detaşează prin câteva conotaţii importante. În primul rând, este o bună ocazie de inserţie internaţională a specialiştilor români. De-a lungul timpului, IASGO s-a dovedit o asociaţie cu un înalt nivel ştiinţific şi cu un mare grad de accesibilitate, care a permis specialiştilor români nu numai să înveţe de la alţii, ci şi să-şi împărtăşească propria experienţă.

CURSURI ŞI TRANSMISIUNE LIVE
În al doilea rând, acest eveniment promovează abordarea interdisciplinară a cancerelor digestive în beneficiul pacientului.

Dintre cancerele digestive, în cel colo-rectal se înregistrează cel mai mare progres: diagnosticat în stadii incipiente, este vindecabil între 90% şi 100%, iar calitatea vieţii pacientului este mult îmbunătăţită chiar în formele avansate. Bolnavul de cancer hepatic avea şanse de supravieţuire de aproximativ şase luni de la diagnosticare.

În prezent, sunt metode terapeutice de chemoembolizare, de distrucţie percutanat, de chimioterapie cu citostatice de ultimă generaţie care prelungesc durata vieţii pacientului. Din păcate, în cancerul de esofag şi de pancreas nu s-a reuşit acelaşi lucru. Motiv pentru care în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic se derulează o cercetare privind cancerul de pancreas care vizează, printre altele, descoperirea unor gene responsabile de această maladie.

Aceste progrese au fost posibile şi prin desprinderea din chirurgia digestivă a două supraspecializări: chirurgia hepato-bilio-pancreatică şi chirurgia oncologică, ambele prezente la acest eveniment medical.

De asemenea, pe agenda simpozionului sunt înscrise cursuri şi o transmisie live a unei operaţii de chirurgie robotică. Acest eveniment, cu participare internaţională, se derulează sub egida Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă