Consumul de zahar alb rafinat si de alimentele ce contin nitrati (in special mezeluri) reprezinta una dintre cauzele cresterii incidentei cancerului, avertizeaza profesorul doctor Pavel Chirila in volumul "Nu hrani cancerul! Alimentatia este aliatul tau impotriva cancerului", editura Christiana, 2012, autori: Pavel Chirila, Madalina Popescu si Cristela Georgescu. Autorii atrag atentia ca factorii alimentari declansatori de cancer sunt in special zaharul alb, sarurile nitrice din compozitia preparatelor din carne (mezeluri) sausub forma de azotati, folositi in agricultura europeana.
In stomacul omului o parte din aceste saruri se transforma, in combinatie cu acidul clorhidric, intr-o substanta numita dimetil-nitrozamil, 100% cancerigen. Daca dimetil-nitrozamina este administrata unui sobolan, in 14 zile declanseaza cu certitudine cancerul, efectuandu-se diverse experiente pe animalul bolnav. Volumul "Nu hrani cancerul' raspunde unei enorme cereri de sfaturi de care toti deopotriva avem nevoie pentru a lupta cu o boala necrutatoare. De fapt, acest volum apare ca urmare a unui sir de realitati dramatice.
Iata cateva realitati adunate de la profesorul Pavel Chirila, care si-a consacrat cu adevarat existenta ajutorarii bolnavului de cancer. "Zilnic, aproximativ cinci pacienti cu cancer vin in cabinetul meu si imi cer terapii altele decat cele recomandate de oncolog. Eu ii intreb ce sfaturi au primit de la medic legate de alimentatie. Si, invariabil, aproape 99% dintre acesti pacienti imi spun ca au fost sfatuiti sa manance orice, dar mai ales fripturi in sange, adica o alimentatie hipercalorica, desi aceasta favorizeaza cancerul', spune profesorul Chirila. Or acest volum, pentru elaborarea caruia au fost consultate tratate celebre elaborate de reputati specialisti din Germania, SUA, Canada, Italia, concluzioneaza ca "bolnavul de cancer trebuie sa aiba o alimentatie saraca in proteine de origine animala'.
Alte realitati cumplite: Romania e pe primul loc in Europa la incidenta a trei tipuri de cancere: de plaman, de col uterin si de creier. Tot pe primul loc suntem si la mortalitatea prin cancer. In Romania sunt 480.000 de bolnavi de cancer, adica 1 la 40. La noi, perioada de la diagnosticare si pana la moartea bolnavului este cea mai scurta din Europa.
Si, totusi, exista scapare. "Nu numai incidenta mare si mortalitatea prin cancer, ci si o treime din cancere pot fi evitate prin adoptarea unui stil de viata echilibrat. Este convingerea ferma a celor trei autori. In volum lor este citat Umberto Veronesi, cu lucrarea "Verso la scelta vegetariana', autor al unui studiu pe un lot de femei cu cancer de san in stadiu initial. Acestora li s-a redus aportul de zahar, faina alba si proteine animale, in favoarea vegetalelor. Astfel, s-a obtinut o reducere cu 43% a riscului de deces prin cancer. Umberto Veronesi sustine ca un bolnav cu cancer de colon, in plina cura de chimioterapie, isi tripleaza riscul de metastaze daca face exces de carbohidrati rafinati (faina alba, zahar) in asociere cu grasimi saturate si proteine de origine animala.
Volumul este elaborat jumatate intr-un stil stiintific si jumatate intr-un stil "mai popular' cu scopul de a fi pe deplin inteles si a veni in sprijinul bolnavului. In finalil volumului, autorii ofera cititorului un "retetar care propune reintoarcerea la alimentul ancestral si integral'. Acest volum este o sursa de informatii si de principii pentru o alimentatie sanatoasa, bazata pe ceea ce Dumnezeu ne pune din belsug la dispozitie, spune Cristela Georgescu, unul dintre autorii lucrarii. Mai mult, acest volum reuseste sa ii insufle curaj bolnavului si sa ii dea acestuia "reteta' prin care sa poata sa tina sub control cancerul, inamicul numarul unu al omenirii. Trebuie precizat ca banii adunati din vanzarea acestui volum aflat deja pe piata vor fi donati, in totalitate, pentru construirea Clinicii Nera, prima clinica de recuperare oncologica din tara noastra.
Potrivit tratatului de oncologie al lui Vincent De Vita, (citat in volumul "Nu hrani cancerul') pe plan mondial, in 2008, s-au inregistrat 12,7 milioane de cazuri noi cu cancer, din care 5,6 milioane in tarile dezvoltate si 7,1 milioane in tari nedezvoltate. Numarul de decese inregistrate in acelasi an este de 7,6 milioane cazuri.