x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nu lăsa durerea să te invingă

Nu lăsa durerea să te invingă

11 Sep 2007   •   00:00

Specialiştii americani estimează că peste jumătate dintre femei au experienţa durerilor menstruale. 10% dintre ele au dureri severe, care le imobilizează la pat.

Specialiştii americani estimează că peste jumătate dintre femei au experienţa durerilor menstruale. 10% dintre ele au dureri severe, care le imobilizează la pat. De altfel, in Statele Unite aceasta este principala cauză de absenteism de la locul de muncă la tinerele pănă in 30 de ani, pentru că la ele manifestările sunt mai intense. Se pare că toată suita de simptome este cauzată de prostaglandine, substanţe chimice care se produc in interiorul uterului şi care stimulează contracţiile lui in momentul instalării menstruaţiei. Dacă organismul produce o cantitate mai mare de prostaglandine, femeile au contracţii mai puternice şi mai dureroase, ceea ce medical poartă numele de sindrom intermenstrual. Aceste substanţe sunt invinuite şi de alte simptome specifice menstruaţiei, precum umflarea sănilor, durerile de cap, greţuri, ameţeală şi stare de nervozitate. Toate aceste probleme pot fi tratate, iar soluţii ne oferă dr Alexandru Filipescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias.

Consult de specialitate

Dacă femeia nu a avut dintotdeauna dureri menstruale, este foarte posibil ca ele să fie cauzate de o problemă a organelor reproducătoare. Nu trebuie să amănăm consultul medicului ginecolog pentru că poate fi vorba de infecţii genitale, chisturi ovariene, fibroame uterine, endometrioze sau sarcină ectopică. "Va fi tratată nu durerea, ci afecţiunea care o provoacă", atrage atenţia dr Alexandru Filipescu. Astfel dispar şi simptomele dureroase. In mod clasic, crampele şi durerea se tratează cu antialgice şi antiinflamatoare (algocalmin, ibuprofen, diclofenac). Specialiştii recomandă insă anticoncepţionalele ca tratament al durerilor lunare. Pilulele blochează funcţionarea ovarelor, ceea ce face ca durerea să dispară. Chiar şi pentru femeile care işi doresc o sarcină există o soluţie: tratamentul hormonal constănd intr-un progestativ care nu impiedică apariţia unei sarcini, ci chiar stimulează apariţia ei.

CĂLDURĂ. Pentru ameliorarea durerilor pelviene, multe femei aplică pe abdomen perne electrice sau sticle cu apă caldă. Intr-adevăr, căldura are calitatea de a imbunătăţi fluxul sanguin şi indirect de a scădea intensitatea durerilor menstruale. Mai eficiente sunt insă soluţiile oferite de specialişti.

CIRCUMSTANŢE. In opinia specialiştilor, mai predispuse la suferinţă sunt femeile supraponderale sau obeze, femeile care au avut prima menstruaţie la o vărstă foarte mică (pănă in 11 ani), cele a căror menstruaţie durează cinci sau chiar mai multe zile, fumătoarele şi consumatoarele de alcool, femeile care nu au născut niciodată.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii