x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O iarnă fără viroze

O iarnă fără viroze

de Dr Dana Chehne-Tinică    |    07 Noi 2008   •   00:00
O iarnă fără viroze

Infecţiile respiratorii, frecvente în această perioadă, se răspândesc foarte uşor, determinând îmbolnăviri, complicaţii, absenţe de la serviciu sau şcoală. Există însă metode  elementare care pot ajuta la limitarea lor şi ele nu trebuie privite cu neîncredere din cauza simplităţii lor.



Germenii implicaţi în aceste infecţii se răspândesc prin mici particule eliminate de bolnav când respiră, tuşeşte, strănută. Germenii pot ajunge direct în conjunctivă, mucoasa nazală, bucală, faringiană a celor din jur, determinând îmbolnăvirea. Aceste particule se răspândesc la aproximativ un metru în jurul bolnavului şi în funcţie de mărimea lor se depun rapid pe suprafeţe sau, dacă sunt mai mici, pot persista mai mult timp în aer, înainte de a se depune. Ulterior, prin atingerea suprafeţelor contaminate şi ducând  apoi mâna la nas, ochi, gură, se poate instala boala.


Recomandări

1. Să evităm pe cât posibil locurile aglomerate şi prost ventilate. Dacă lângă dvs o persoană strănută sau tuşeşte, încercaţi să vă îndepărtaţi sau să vă acoperiţi nasul şi gura. Dacă tuşiţi, asiguraţi-vă că o faceţi într-o batistă sau într-un serveţel de hârtie, care va fi apoi aruncat la gunoi (într-un coş sau container, nu la întâmplare)  şi nu va fi purtat în buzunar sau geantă. Atenţie, aparatele de aer condiţionat asigură confortul termic (încălzirea sau răcirea aerului), dar nu o bună ventilaţie.
Aerisirea frecventă este mult mai eficientă. Oricum, dacă folosiţi aparatele de aer condiţionat, asiguraţi-vă că sunt bine întreţinute, că filtrele sunt curăţate şi înlocuite la timp, pentru că ele constituie un mediu prielnic de înmulţire şi transmitere a germenilor. Mult mai eficiente, chiar dacă poate par costisitoare, sunt aparatele de sterilizare a aerului, care pot fi folosite în birouri, cabinete, clinici, instituţii, grădiniţe, mijloace de transport etc., locuri frecventate zilnic de un număr mare de persoane. 

2. Spălaţi-vă frecvent mâinile cu apă şi săpun, nu doar când folosiţi toaleta . Instruiţi-vă copiii să facă acelaşi lucru. Pare banal, dar este un mijloc eficient de prevenţie. Nu folosiţi acelaşi prosop cu alte persoane. Dacă nu vă puteţi spăla, utilizaţi un gel de curăţare a mânilor.

3. Dezinfectaţi  frecvent mobilierul, clanţele, obiectele sanitare, telefoanele, tastaturile computerelor, jucăriile (în cazul colectivităţilor de copii) etc.

4. Asiguraţi-vă că este menţinută o curăţenie desăvârşită, că praful este şters sau aspirat, căci el poate fi contaminat  cu secreţii şi se poate apoi ridica în aer în diverse circumstanţe, fiind astfel inhalat. Caloriferele, obiectele de iluminat trebuie bine şterse de praf, deoarece aerul cald se  ridică şi transmite germeni, dacă e contaminat.

5. Renunţaţi la fumat, deoarece e un factor suplimentar de risc.  6. Încercaţi să vă creşteţi imunitatea, evitând stresul prin ore suficiente de somn  şi hrană sănătoasă: fructe şi legume proaspete, proteine de calitate, cereale, mai puţine grăsimi şi dulciuri concentrate. Hidrataţi-vă suficient cu apă, ceaiuri , sucuri naturale. 6. Îmbrăcaţi-vă adecvat, fără a ţine seama doar de imperativele modei. 7. Discutaţi cu medicul dvs. de familie  dacă e necesar să luaţi anumite suplimente .

8. Nu uitaţi de vaccinarea antigripală, mai ales dacă aveţi o afecţiune cronică sau prin natura profesiei intraţi în contact cu multe persoane.  9. Nu neglijaţi mişcarea şi  activităţile fizice în aer liber.  10. Nu ezitaţi să contactaţi medicul la primele simptome de boală.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă