O nouă metodă de distrugere a celulelor canceroase cu ajutorul unor discuri magnetice ultrafine, cu diametre de un micron şi grosimi de un nanometru, a fost descoperită de cercetătorii de la Argonne National Laboratory din SUA, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Materials.
Celulele canceroase se caracterizează printr-o perioadă de viaţă anormal de mare, deoarece ele nu mai reacţionează la ordinele declanşate de procesul natural de "moarte programată", denumit "apoptoză", căruia i se supun toate celelalte celule. De aici şi interesul medicilor pentru inventarea unor procedee mecanice sau chimice capabile să determine procesul de autodistrugere a acestor celule.
În timpul testelor din laborator, aceste discuri minuscule, supuse unui câmp magnetic alternativ, au reuşit să distrugă membranele celulelor canceroase, declanşând astfel apoptoza.
Pentru aceasta, a fost suficient să fie supuse timp de 10 minute unui câmp magnetic de frecvenţă joasă - câteva zeci de hertzi - pentru a obţine distrugerea a 90% din totalul celulelor canceroase din eprubetă, a explicat Elena Rozhkova, de la Argonne National Laboratory din Statele Unite ale Americii, coordonatoarea studiului.
Procedeul utilizează proprietăţile magnetice speciale ale acestor micro-discuri, compuse dintr-un aliaj din fier şi nichel, acoperite cu o peliculă fină de aur, în care, magnetizarea tuturor atomilor săi se produce în cercuri concentrice.
Ca şi în cazul imagisticii prin rezonanţă magnetică (MRI), micro-discurile exploatează o anumită proprietate a acestor materiale, la scară atomică - în cazul de faţă o proprietate a electronilor -, ce poate fi comparată cu mişcarea acului busolei, care se orientează în funcţie de câmpul magnetic.
Când asupra discurilor se aplică un câmp magnetic de frecvenţă joasă, acestea încep să intre în oscilaţie circulară. Vibraţiile lor au influenţă asupra membranelor celulare şi provoacă moartea celulelor canceroase.
Prin asocierea acestor micro-discuri cu o serie de anticorpi specifici, pentru ca discurile să se focalizeze doar asupra celulelor canceroase, se obţine o "tehnică elegantă şi rapidă" de distrugere a tumorilor, fără efectele secundare asociate chimioterapiei, au explicat autorii studiului.
Mediafax