x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O nouă terapie contra TBC

O nouă terapie contra TBC

de Magda Marincovici    |    12 Mai 2009   •   00:00
O nouă terapie contra TBC
Sursa foto: /stockxpertcom

O echipă de cercetători din Franţa şi Belgia a elaborat un medicament care reuşeşte să facă bacilul tuberculozei hipersensibil la antibiotice. Scopul noii terapii este de a reduce cantitatea de antibiotice administrată şi de a elimina unele efecte secundare toxice asociate acestor tratamente.



Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 10 milioane de persoane sunt afectate de tuberculoză şi peste un milion şi jumătate mor în fiecare an. Acest flagel este prezent peste tot în lume. Dar în China şi India sunt două treimi din totalul cazurilor.

În Africa, situaţia este şi mai complicată: populaţia este foarte expusă la SIDA şi tocmai din această cauză este vulnerabilă la tuberculoză. Cele mai afectate au fost şi sunt în continuare populaţiile din ţările sărace, dar şi comunităţi din ţările dezvoltate. De altfel, în ultima perioadă, în multe state ale Uniunii Europene se observă o creştere importantă a numărului cazurilor de TBC.

BACTERII REZISTENTE
Această boală presupune un tratament îndelungat şi complicat, de multe ori însoţit de numeroase efecte nedorite. Aceste dificultăţi reprezintă una dintre explicaţiile pentru care mulţi bolnavi de TBC nu respectă schema de tratament sau pur şi simplu îl abandonează. Aceasta este cauza principală a faptului că bacteriile devin rezistente la tratament, boala recidivează rapid, iar pacientul trebuie supus unui tratament deosebit cu antibiotice dificil de dozat, deoarece sunt toxice.

În aceste condiţii, şansele de vindecare se reduc substanţial. În fiecare an, apare o jumătate de milion de cazuri de tuberculoză multirezistentă, de unde se recrutează un număr în creştere de decese. Speranţa se leagă de o inovaţie terapeutică, anunţată recent, propusă de o echipă de cercetători din Lyon - A. Baulard, N. Willand, V. Villeret - şi din Bruxelles, coordonată de P. Bifani.

Cercetările au început în urmă cu 10 ani cu descoperirea unei gene a Micobacterium tuberculosis care controlează nivelul de sensibilitate a bacteriei la antibioticele folosite contra tuberculozei multirezistente. O dată ce aceste antibiotice devin mai eficiente, obiectivul este de a le utiliza în doze mici pentru a nu cauza efecte toxice.

Testarea pe animale de laborator a permis diminuarea considerabilă a dozelor din noua moleculă, prescrisă în tratamentul tuberculozei multirezistente, până la un nivel care nu mai prezintă to-xicitate. Este pentru prima dată când este propusă o asemenea strategie. Potrivit procedurii de autorizare, primele teste pe om ar putea fi efectuate abia în 2012.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă