Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) intenţionează să apeleze la o expertiză independentă pentru a fi evaluat modul în care a gestionat criza pandemiei gripei porcine.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) intenţionează să apeleze la o expertiză independentă pentru a fi evaluat modul în care a gestionat criza pandemiei gripei porcine.
"Ne aşteptăm la critici, care sunt binevenite. Vom face mai târziu o evaluare a muncii noastre, cu experţi externi", a anunţat o purtătoare de cuvânt a OMS, Fadela Chaib, într-o conferinţă la Geneva.
Această anchetă, ale cărei rezultate vor fi "făcute publice", va fi efectuată atunci când gripa "se va termina", a spus ea. Potrivit OMS, pandemia va mai dura "câteva anotimpuri".
În contextul în care OMS este acuzată de unii că a exagerat în privinţa ameninţării reprezentată de această gripă, clasând-o ca "pandemie" la presiunea laboratoarelor farmaceutice, parlamentarii din cadrul Consiliului Europei au solicitat joi crearea unei comisii de anchetă pentru evaluarea "ameninţării falselor pandemii pentru sănătate". Ei urmează să dezbată asupra acesteia la sfârşitul lui ianuarie, la Strasbourg.
"Trebuie să învăţăm din experienţa (asupra pandemiei), să vedem ce-am făcut bine, ce nu a fost bine făcut, cum se poate ameliora şi cum se poate lucra mai eficient", a dat asigurări purtătoarea de cuvânt a OMS.
"Este întru totul normal ca după ce am muncit luni de zile asupra acestei pandemii, să ne aşezăm laolaltă pentru a trage concluzii în vederea unor pandemii viitoare, dar şi pentru alte urgenţe sanitare", potrivit lui Chaib.
Ea a precizat că OMS a aplicat în managementul pandemiei "o strategie care a fost adoptată de ţările membre (193)", după gripa aviară (H5N1).
Această problemă urmează să fie abordată într-o şedinţă a Consiliului Executiv al OMS, care se întruneşte începând de la 18 ianuarie la Geneva, a precizat ea.
Conform ultimului bilanţ al organizaţiei, gripa atipică de origine porcină, aviară şi umană a cauzat moartea a 12.799 de persoane, de la data apariţiei acesteia pe continentul american, în martie 2009, şi până în prezent.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro