x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pământul o planetă albastră, masculinizată

Pământul o planetă albastră, masculinizată

de Magda Marincovici    |    31 Oct 2011   •   21:00
Pământul o planetă albastră, masculinizată

Expertii in demografie se tem de un dezechilibru major intre sexe, in conditiile in care populatia globului a trecut de bariera celor sapte miliarde. Se vorbeste la ora actuala de 'tari celibatare', unde se va duce o lupta crancena pentru ca un barbat sa-si gaseasca jumatatea.

In opinia demografului francez Christophe Guilmoto, asistam la o 'masculinizare alarmanta' a unor tari suprapopulate cum sunt India sau China, din cauza extinderii avorturilor selective. Sunt numerosi expertii care estimeaza ca, in urmatoarea jumatate de secol, se va inregistra un deficit de femei. Adica, pe planeta noastra vor fi mai multi barbati si mai putine femei. Acest fenomen va avea un impact similar celui al incalzirii climatice. E un fenomen cu consecinte la inceput invizibile, dar, ulterior, extrem de puternice.

In sprijinul acestui avertisment, expertii vin cu date statistice. Astfel, in lume se nasc intre 104 si 106 baieti la 100 de fete. In India si Vietnam, cifrele sunt de aproximativ 112 baieti la 100 de fete. In China, proportia este de aproape 120 la 100, iar in unele regiuni chiar de 130 de baieti la 100 de fete. Aceasta tendinta se manifesta in Azerbaidjan, Georgia, Armania, unde raportul este de 115 baieti la 100 de fete. In Albania si Kosova se constata acelasi fenomen. Unul dintre specialistii care au tras un puternic semnal de alarma inca din 1990 este economistul indian Amartya Sen, laureat al Premiului Nobel, care a elaborat numeroase articole in care abordeaza consecintele acestui fenomen. Demografii estimeaza ca de la 100 de milioane de femei afectate de acest fenomen s-ar putea ajunge rapid la 160 de milioane, ca urmare:
n) a unei preferinte de tip traditional orientata spre baieti;
n) a scaderii fertilitatii;
n) a ecografiilor efectuate in mod curent in cazul unei sarcini, care permit, in acelasi timp, efectuarea avortului daca este vorba despre o fetita, si nu despre un baietel; aceasta este, de fapt, cauza cea mai frecventa.
M.Guilmoto mai observa ca barbatii 'imping' din ce in ce mai mult varsta la care se casatoresc, cu riscul major de a ramane celibatari. In fata acestei realitati sunt posibile:
n) poliandria, forma de casatorie in care o femeie are concomitent mai multi soti;
n) turismul sexual;
n) violente si conflicte.

Mara Hvistendahl, jurnalist la revista Science, scrie, de asemenea, ca societatile in care numarul barbatilor il depaseste pe cel al femeilor sunt societati care nu se bucura de o viata confortabila, din cauza riscurilor majore de instabilitate si chiar de violenta. Pe de alta parte, inclusiv expertii ONU au pus in garda socie­tatile asupra riscului major de trafic sexual sau de migratie in unicul scop al casatoriei. Dar tabloul consecintelor nu e complet. Trebuie luata in calcul si cresterea numarului persoanelor afectate de depresii si alte tulburari psihice ca urmare a neimplinirii in plan marital. Din pacate, fenomenul exista, avertis­mentele se inmultesc, dar lipsesc solutiile care sa tina in frau aceasta amenintare globala.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei