x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Procedura TIPS pentru pacientul cirotic

Procedura TIPS pentru pacientul cirotic

de Magda Marincovici    |    05 Oct 2011   •   21:00
Procedura TIPS pentru pacientul cirotic

Medicii de la Institutul Clinic Fundeni efectueaza procedura TIPS (transjugular intrahepatic porto systemic shunt), recomandata pentru preventia hemoragiei digestive superioare, a ascitei, sindromului hepato-renal etc. in cazul pacientilor cirotici. Procedura TIPS a fost reluata dupa cinci ani si realizata de medici de la Institutul Clinic Fundeni si medici de la Spitalul Niguarda Ca’Granada din Milano. 'Tip­sarea are o importanta uriasa pentru pa­cient. Este o procedura mai putin invaziva decat interventia chirurgicala clasica, fiind deosebit de eficienta in hemoragiile digestive superioare si in ascitele refractare', precizeaza profesorul doctor Mihai Voiculescu, seful Centrului de Medicina Interna si Nefrologie Fundeni.

Ficatul pacientului cirotic este dur, ceea ce reprezinta o bariera, cauza principala a formarii vaselor de sange mari hemoragice. In aceste situatii, pacientul este in pericol mare de deces. Pacientul cirotic poate acumula lichid in abdomen (ascita) tot din cauza duritatii ficatului. In asteptarea unui transplant, calitatea vietii pacientului cirotic poate fi imbunatatita prin procedura TIPS. Pentru a intelege, medicii au facut o comparatie: cand teava este astupata, chemi instalatorul, fie pentru a inlocui teava – ceea ce in medicina ar fi transplantul –, fie este introdus un fir pe teava pentru a o destupa. Prin procedura TIPS, se face o derivatie prin introducerea unui fir pe cale venoasa pentru a evita hemoragia.

De asemenea, medicii atrag atentia ca sunt indicatii foarte precise pentru aceasta procedura, respectiv in ascita refractara si hemoragia recidivanta. 'Procedura se efectueaza in aproximativ doua ore, cu tot cu pregatirea procedurii. Impactul este urias, reduce la zero riscul de resangerari si la sub 10% riscul de ascita', spune prof. Mihai Voiculescu. O trusa de TIPS costa intre 2.500 si 3.000 de euro, iar un stent costa aproximativ 500 de euro, adica mai putin decat o zi de spitalizare. Costurile acestei proceduri reprezinta un factor major, care li­mi­teaza accesul pacientilor la aceasta. Motiv pentru care specialistii soli­ci­ta CNAS sa sustina financiar proce­dura TIPS si metoda MARS, am­bele esentiale pentru pacientul care se afla pe lista de asteptare in vederea unui transplant.

In acest sens, prof. dr Carol Stanciu, de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta 'Sf. Spiridon', din Iasi, considera ca 'nu exista boala mai mizerabila decat ciroza, iar hepatita C este cea mai scumpa mala­die tratata in ambulator in tara noastra', mare parte dintre persoanele cu virusul hepatitic C s-au contaminat pana la introducerea pe piata a seringilor de unica folosinta. In premiera, in tara noastra, primele trei TIPS-uri au fost realizate in anul 1993, la Iasi. Din pacate, prin desfiintarea Institutului de Gastroenterologie la comanda unor ministri inconstienti, procedura nu s-a mai efectuat la Iasi si nici nu sunt sanse sa se reia.

In schimb, ea va fi realizata la Bucuresti si, din luna noiembrie, la Cluj-Napoca. Studiile de prevalenta efectuate de Centrul de Medicina Interna Fundeni arata ca infectia cu virusul hepatitic C (VHC) este de 5,5% si cea cu virusul hepatitic B (VHB), de 6,5%. Este o prevalenta ingrijo­ratoare, motiv pentru care specialistii centrului solicita introdu­cerea obligatorie a testelor de depistare a infectiilor VHC si VHB.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei