x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Protezare digitală

Protezare digitală

de Magda Marincovici    |    30 Apr 2009   •   00:00
Protezare digitală
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

12%-14% din populaţia globului suferă de pierderi de auz. Datele statistice pe plan mondial arată că astăzi numărul persoanelor cu scăderi de auz depăşeşte ca procent pe cel al persoanelor cu probleme de văz.



În România, comparativ cu pierderile de vedere, slăbirea auzului este tratată cu prea puţină atenţie din partea populaţiei. În timp ce purtarea ochelarilor este considerată ca un lucru normal, devenind acum chiar o modă, totuşi aparatele auditive au rămas mult timp un motiv de jenă.

Şi aceasta, cu toate că ochelarii sunt vizibili de la distanţă, pe când tehnologia moderna permite producerea unor aparate miniaturale, prea puţin observabile. Pentru cele mai cochete persoane, sunt concepute aparate "ascunse" în canalul auditiv.

Pentru aceste persoane, clinica pentru ureche Audio-Optica şi-a fundamentat activitatea pe conceptual de clinică integrată. "Am creat, în premieră, o clinică integrată de ureche, capabilă să rezolve absolut orice afecţiune: de la o banală răceală până la surditate", ne spune managerul Mihaela Ionescu.

Numărul persoanelor care suferă de diferite grade de hipoacuzie se situează între 12% şi 14 % ca medie şi între 14% şi 20% în mediile poluate fonic sau în rândul tinerilor care au frecventat timp îndelungat discotecile. Un studiu de specialitate efectuat în 2002 în Germania arată că "pentru 10 minute de expunere la zgomotele din discoteci, sistemului auditiv îi sunt necesare 16 ore de linişte absolută pentru a reveni la normal".

Se spune chiar că în discoteci ar trebui să existe acelaşi mesaj cu cel de pe pachetele de ţigări: "Dăunează grav sănătăţii". Din nefericire, nivelul acustic, în cazul concertelor sau al discotecilor, atinge între 95 şi 120 Db, cu mult mai mult decât limitele admise, recomandate de medicii specialişti.

Hipoacuzia poate fi numită handicapul invizibil, dar impactul asupra calităţii vieţii poate fi foarte mare. Un studiu recent al Consiliului Naţional despre Îmbătrânire (NCOA) din SUA arată că persoanele cu pierderi de auz netratate acuză simptome accentuate de depresie şi anxietate, paranoia şi fobii sociale, furie şi frustrare, izolare şi autocritică exagerată. De asemenea, poate apărea o deteriorare generală a sănătăţii, activităţi sociale reduse şi chiar scăderea veniturilor.

La adulţi, valoarea limită a nivelului acustic este de până la 85 Db. În cazul tinerilor, valoarea este mult mai scăzută, iar în cazul copiilor până în 13 ani, valorile sunt mult mai joase. Cei cărora le place muzica, dar nu vor să le fie afectat auzul, trebuie să respecte câteva reguli: când ascultaţi muzică în maşină nu ridicaţi volumul mai mult decât este necesar pentru a va putea auzi într-o conversaţie normală.

Muzica prea puternică influenţează puterea de concentrare şi perceperea realităţii şi afectează ireversibil urechea. Evitaţi locurile în care nu puteţi purta o conversaţie normală din cauza zgomotelor din jur. La ora actuală, persoanele cu afecţiuni auditive pot beneficia de o amplificare a sunetului de înaltă calitate, cu aparate auditive. Ele permit reglaje individuale de fineţe cu ajutorul computerului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă