Blestemat este accidentul vascular cerebral (AVC), aflat pe podiumul sinistru al cauzelor de deces şi invaliditate, care prin paralizie are trei etape de instalare.
Prima fază: omul nu are nici un simptom. Dar în sângele lui sunt prea multe grăsimi depuse pe vase, deschizând poarta proastei circulaţii a sângelui spre creier, deci a AVC. A doua etapă este AVC ischemic tranzitor. Ischemic, fiindcă e o sărăcire în irigarea creierului, şi tranzitor, fiindcă el trece după câteva minute, maximum o oră, fără să lase urme.
Aceasta a doua fază însă trage un puternic semnal de alarmă, cum că va urma un accident masiv, grav şi definitiv al vaselor din creier, care omoară sau lasă paralizaţi, în urmă existând şi posibilitatea unui infarct al inimii. Şi, în fine, faza a treia este tocmai acest AVC definitiv şi grav. Domeniul neurologiei a făcut progrese însemnate, care se traduc prin posibilitatea de a interveni în oricare dintre aceste faze.
Explică semnalmentele AVC ischemic trecător acad. prof. dr Constantin Popa, şeful neurologiei româneşti.
Primul semn: tulburarea vederii. Un alt simptom important înseamnă defecte motorii, apărute la mâini, picioare sau faţă. Din această categorie de simptome, hemiplegia este cea mai serioasă. E un deficit motor pe jumătatea de corp din partea opusă a zonei de creier unde a apărut leziunea.
Hemiplegia e un deficit total: nu mai mişcă nici mâna, nici piciorul. Un defect mai mic este hemipareza, tot pe o jumătate de corp, dar bolnavul mai mişcă mâna, piciorul şi are o asimetrie a feţei. Sunt semne că s-a înfundat carotida din laterala gâtului sau ramuri ale ei. Deficitul motor poate fi pe mână, pe picior pe pe mână, pe picior şi pe faţă.
Poate exista şi faza când deficitul este total, la toate membrele, este o hemiplegie când omul nu mai mişcă nici mâinile, nici picioarele. Tetrapareza este o paralizie mai uşoară, când omul mai mişcă cele două mâini şi cele două picioare. E o suferinţă pornită din zona bulbului creierului. Dar, în AVC ischemic tranzitor, după un număr de minute aceste defecte dispar şi omul îşi poate folosi membrele.
Citește pe Antena3.ro