Producatorii agricoli care cultiva legume, pepeni si ciuperci pentru consum risca amenzi de la 1.000 lei la 5.000 lei daca marfa lor are o concentratie prea mare de nitriti si nitrati si daca nu respecta prevederile legale privind vanzarea acestora. Guvernul a adoptat ieri un proiect de lege de modificare si completare a Legii 312/2003 privind producerea si valorificarea legumelor de camp prin care se reglementeaza masurile ce trebuie luate pentru respectarea nivelurilor maxime admise de substante remanente, nitrati si alte substante daunatoare organismului uman, dar si a celor privind protectia mediului, a apei si a solului.
REGULI. Prin acest act normativ, legumicultorii sunt obligati sa tina evidenta produselor chimice utilizate in procesul de productie si sa nu comercializeze produse ce contin reziduuri de pesticide si metale grele, azotati, azotiti peste nivelurile maxime admise de legislatie. In plus, pepenii, legumele si ciupercile vor putea fi vandute doar in spatii special amenajate, insotite de facturi pe care se inscriu calitatea si conformitatea cu standardele de comercializare. De la aceasta prevedere sunt exceptati micii producatori, persoane fizice, care vand legume in piete stradale sau traditionale. Insa si acestia trebuie sa-si prezinte produsele in conditii de calitate si igiena, in asa fel incat sa nu puna in pericol sanatatea consumatorilor. De controlul privind respectarea tehnologiilor de productie se va ocupa Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic in Producerea si Valorificarea legumelor si a fructelor, o institutie ale carei organizare si functionare vor fi aprobate prin ordinul ministrului Agriculturii.Citește pe Antena3.ro